BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,56
HABER /  GÜNCEL

'Somali'de çocuklar askere alınıyor'

Uluslararası Af Örgütü'nün son raporuna göre, Somali'de çocukların askere alınması yaygın bir sorun. İslamcı el-Şabab örgütü, saflarına katmak için çocuklara para sözü veriyor.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü Amnesty International, Somali'de çocukların silahlı gruplara üye yapılmasının yaygın bir uygulama olduğunu açıkladı.

Örgütün yeni raporu, çocuk askerlerinin çoğunun el-Şabab adlı İslamcı grub dahil edildiğini ancak ülkedeki geçiş dönemi hükümetinin saflarında yer alanlar da olduğunu söyledi.

Çocuk askerlerin en küçükleri arasında sekiz yaşındakiler var.

Rapor, el-Şabab'ın çocukları saflarına katmak için para ve cep telefonu vaad ettiğini, bazen de çocukları kaçırdığını yazıyor.

Çocuk askerlerden bazıları savaşta yer alırken, diğerleri ise el-Şabab'ın kıyafet yasaklarına uymayan kız ve kadınları cezalandırmakta kullanılıyor.

Af Örgütü, kuraklığın el-Şabab'ın kontrolü altındaki bölgelerde çok yoğun yaşandığını, bu durumun çocukları örgüt karşısında daha savunmasız kıldığını ifade ediyor.

Rapor için ülkeyi terk etmiş 200'ü aşkın Somaliliyle görüşmeler yapıldı.

Raporda çocukların başka savaş suçlarına da maruz kaldığı ifade edildi.

Birleşmiş Milletler'in Somali'de yaşanan kuraklığın kıtlık olduğunu bugün resmen ilan etti.

Çocukların yüzde 30'unun yetersiz beslenmesi ve günde her 10 bin çocuktan dördünün hayatını kaybetmesi kıtlık ilanı için yeterli.