BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.504,85
HABER /  GÜNCEL

Slovenya kemer sıkmaya karşı grevde

Merkez sağ hükümet, memurların protestolarına rağmen tasarruf paketini uygulamakta kararlı görünüyor.

Abone ol

Slovenya memurlar sendikaları platformunun, hükümetin tasarruf önlemlerine karşı Çarşamba sabahı başlattığı genel grev ülkede hayatı durdurdu.

Devlet daireleri çalışanları, itfaiyeciler, ve öğretmenler grevde. Sağlık kurumları ve eczanelerde de ancak acil durumlarda hizmet veriliyor. Polisler de, bugünkü greve, önemsiz sayılabilecek trafik ihlallerinde ceza kesmeyerek katılacaklarını açıkladılar.

23 sendikanın ortak girişimiyle başlatılan bugünkü grev genel, hükümetin genel tasarruf önlemlerine verilen ortak bir tepki.

Hükümet geçtiğimiz haftalarda hazırladığı tasarruf tedbirleri paketiyle 1500 öğretmenin işine son vereceğini, memurların maaşlarında indirime gidileceğini, sosyal ve sağlık primlerinin de azaltılacağını açıklamıştı.

Memur sendikaları platformu genel grevin yanı sıra Çarşamba günü öğleden sonra başkentte büyük bir protesto gösterisi de gerçekleştirecek.

Merkez sağ hükümet, memurların protestolarına rağmen tasarruf paketini uygulamakta kararlı görünüyor.

Grevin başlamasının ardından bir açıklama yapan Slovenya başbakanı Janez Jansa, memurları ülkenin içinde bulunduğu kötü ekonomik koşulları dikkate almamakla suçladı, ve "grev bir ay da devam etse geri adım atmayacağız" dedi.

Ancak bu kararlı tavra rağmen, hükümetin ikinci açıklaması, memur maaşlarından yapılacak % 15 kesintinin % 7'ye indirilebileceği yönünde.

Slovenya'da bugün başlayan genel grev, ülkede gerçekleştirilen 2. genel grev dalgası. Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Slovenya'da 2010 yılında gerçekleşen genel greve 80 bin kişi katılmıştı.