BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.504,85
HABER /  GÜNCEL

Diplomat eşlerinden Esma Esad'a çağrı

BM'deki Alman ve İngiliz elçilerin eşleri, bir video hazırlayarak Suriye liderinin eşi Esma Esad'dan şiddetin son bulması için çaba göstermesini istedi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler nezdindeki Almanya ve İngiltere büyükelçilerinin eşleri Suriye liderinin eşine ülkedeki şiddete son verme çağrısı yapan bir video hazırladı.

YouTube'da yayınlanan kısa filmde, ülkenin first lady'sine doğrudan, ilk adıyla "Esma" diye hitap ediliyor.

Barış safında tutum almaya çağrılan Esma Esad'dan eşi Beşar Esad'a da baskılara son vermesi için telkinde bulunması isteniyor.

Dört dakikalık film 'Esma'ya Mektup' adını taşıyor.

Videoda Esma Esad'ın yaşamının parlak ve gösterişli yönlerini yansıtan görüntülerle, ölen ve yaralanan Suriyeli çocukların fotoğrafları birbirini izliyor.

Çocukların acı içindeki görüntüleri sırasında "Bu çocuklar senin çocukların olabilirdi" deniyor ve 'Ne oldu sana Esma?' diye soruluyor.

İzleyiciler de filmin sonunda Esma Esad'a şiddete son vermesi çağrısı yapan dilekçeler göndermeye davet ediliyor.

Huberta von Voss Wittig ve Sheila Lyall Grant, videoyu kendi girişimleri ile hazırladıklarını söyledi.

İngiltere'de doğan ve eğitimini burada tamamlayan Esma Esad, şimdiye dek batı medyasında olumlu şekilde tasvir edilmişti.

Özellikle şiddet olaylarının başladığı 2011 yılına dek Bayan Esad, Suriye hükümetinin imajının iyileştirilmesi için etkin rol almış, gazetelerde ve dergilerde övgü niteliğinde pek çok fotoğraf ve mülakat yayınlanmıştı.

Bu tablo, Şubat ayında İngiliz Guardian gazetesinin Esad çiftinin özel hesaplarından gönderildiğini söylediği e-postaları yayınlamasıyla iyice sarsıldı.

Bu yazışmalar Suriye'de şiddetin tırmandığı bir ortamda, Esma Esad'ın modacıların elinden çıkmış pahalı ayakkabı ve mücevherlerle elde yapılan mobilya ve benzeri lüks eşyaların alışverişi ile meşgul olduğunu gösteriyordu.

BM, ülkede geçen Mart ayında başlayan şiddet olaylarında dokuz bini aşkın kişinin öldüğünü belirtiyor.

Geçen hafta ilan edilen ateşkese rağmen, silahlar henüz tamamen susmuş değil.