BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,12
ALTIN 2.507,41
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Hükümetin kışkırtıcı ve aykırı bakanı mı?

Meclis'te domuzla beslenen teröristlerin fotoğraflarını gösteren İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, hükümetin sıra dışı bakanı mı?

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Hükümetin en çok konuşulan bakanlarından birisi. Gaflarıyla ne demek istediği anlaşılamayan demeçleriyle gündemde. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'den bahsediyoruz.

Tartışmaların odağında Şahin'in BDP ve terör sorununa ilişkin görüşleri var aslında. Diğer polemikler ise bu merkezin etrafında dönüyor. Üslubu sert, kimi zaman da kırıcı konuşabiliyor hedefteki Bakan... 

BDP'lilere yönelik "On para etmez demiştim eğer istiyorlarsa, 10 para eder diyeyim ve düzelteyim" diyen bir isim. 

"GİZLİ KAHRAMAN"

Ancak söylenmeyeni dile getirdiğinden mi bilinmez, kimileri için o bir "kahraman"... Kürt açılımıyla birlikte hortladığı söylenen "Türk sorunu"nun, bastırılmış duygularına tercüman olduğu söyleniyor. Bu görüşe dile getirenler azımsanmayacak boyutta. BDP'lilerin gözünde ise o kabinenin "defolu" bakanı.

BDP'nin, Şahin hakkında verdiği gensoru önergesi dün akşam reddedildi ama yaşanan tartışmalar, Kürt sorununa ilişkin AK Parti ve BDP'nin bakış açılarını yansıtması açısından önemli.

"KIŞKIRTICI" VE AYRIŞTIRICI" MI?

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, "Bu Bakan, Türkiye'ye yakışmıyor. Bu üslup bir kabine üyesine yakışmıyor" diyordu. Gerçekten de Şahin, "kışkırtıcı", "ayrıştırıcı", "nefret suçu işleyen" bir siyasi figür mü? Daha doğrusu Şahin'i hükümetten soyutlamak fotoğrafın bütününü anlatmaya yetiyor mu?

SÖYLEDİKLERİNİN KARŞILIĞI YOK MU?

Şahin'in "Dağlarda avlanan o domuzları keserek protein ihtiyacını karşılayan bir hayat. Babalarının, dedelerinin hayatlarını feda ettikleri din ve inancın yok edildiği bir hayat" sözünün toplumda karşılığı yok mu? Ya da KCK için kullandığı "Kürtleri Cebren  köleleştirme örgütü" tanımına inanan yok mu?  

KARŞI TEPKİ BİRİKİYOR

Var elbette. BDP'lileri çılgına çevirse de, hatırı sayılı kesimin gözünde PKK'ya ve teröre bakış bu yönde. "Uç" demeçler esası bozmuyor son tahlilde. "Terör" söz konusu olunca, seçmen reaksiyonunu bir şekilde yansıtıyor. Bu bazen "sandıkta" bazen de, Anadolu'nun taşra kabasasında yayılan tehlikeli provokasyonlarla patlamaya dönüşüyor.

PKK KAŞIYOR

Terör örgütü PKK'nın yol açtığı yıkım ve tahribat, "sessiz yığınları" barut fıçısına çevirecek türden. Yakılan otobüsler, taşlanan otobüs durakları, cam çerçevesi indirilen dükkanlar, molotofkokteyli ile yakılan araçlar, bitmek bilmeyen şehit cenazeleri alttan alta öfke biriktiriyor. 

MHP'YE KAYAN OYLAR

AK Parti'nin dayandığı kitlenin hatırı sayılır bölümü milliyetçi damara yaslanıyor. MHP ve AK Parti arasında yüzer gezer oylar dolaşıyor. 2011 seçimleri öncesi AK Parti'nin "MHP'ye oynaması", bu kitleyi kendisine çekmesinden ibaret. Andy-Ar'ın 4-10 Nisan tarihleri arasında yaptığı son ankette MHP'nin oyları yüzde 16.7'ye yükselmiş. Dolayısıyla oy deposunu elinin tersiyle itme gibi bir lüksü yok AK Parti'nin. Erdoğan'ın benzer sert demeçleri göz önüne alındığında, Şahin'e "aykırı bakan" muamelesi yapmak çok anlamlı değil.