BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.424,22
HABER /  GÜNCEL

Slovakya'da muhalefet AB fonuna destek konusunda anlaştı

Euro ülkelerine mali yardım fonunun genişletilmesi planı, Slovakya'da parlamento oylamasına takılmıştı. Sosyalist muhalefet, hükümetin erken seçim tavizi karşılığında, plana ikinci oylamada destek verecek.

Abone ol

Başbakan İveta Radikova, önlemlere destek verilmesi çağrısında bulunmuştu

Slovakya'da Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun genişletilmesi planlarıyla ortaya çıkan krizin aşıldığı, hükümet ile muhalefet kanadı arasında planın ikinci bir oylamada onaylanması konusunda anlaşma sağlandığı bildiriliyor.

Muhalefetteki sosyalist Smer Partisi'nin lideri Robert Fico, önümüzdeki Mart ayında erken seçimlere gidilmesi kaydıyla, AB fonunun genişletilmesini bir sonraki oylamada desteklemeyi kabul ettiklerini açıkladı.

Slovakya dışında Euro'ya üye ülkelerin tamamı planı kabul etmiş durumda. Fonun genişletilmesi için bütün üye ülkelerin parlamentolarında onay alması gerekiyor.

Henüz doğrulanmamış haberlere göre, ikinci oylamanın cuma günü yapılması bekleniyor.

Erken seçimler için belirlenen tarih ise 10 Mart 2012 olarak açıklandı.

Bu tarihe kadar Başbakan Iveta Radicova görevini sürdürecek.

Salı günü yapılan ilk oylamadan Fon'un genişletilmesine hayır yanıtı çıkmış, ve bu aynı zamanda hükümetin de düşmesine neden olmuştu.

İktidardaki koalisyonun küçük ortağı, Slovak vergi mükelleflerinin daha zengin Avrupa ülkelerinin borçlarını ödemesine karşı çıktığını söyleyerek salı günkü oylamada hayır oyu kullandı.

Başbakan Radicova bu oylamayı bir güvenoylamasına dönüştürünce, çıkan ret kararı yalnızca Fon'un genişletilmesi için değil, hükümet için de hayır anlamına geldi.

Muhalefetteki Smer Partisi, ilk oylamaya katılmamış, fakat İstikrar Fonu'nun genişletilmesi planına prensipte destek verdiklerini açıklamıştı.

Gözlemcilerin tahmin ettiği üzere, pazarlıklarda erken seçim talebini öne süren Robert Fico liderliğindeki Smer Partisi, bunun karşılığında ikinci oylamaya katılarak plana destek çıkmayı kabul etti.

Geçen Temmuz ayında liderlerin üzerinde uzlaştığı plana göre, Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun 440 milyar euroya çıkarılması öngörülüyor.

Ayrıca fonla zor durumdaki euro bölgesi ülkelerinin borç tahvillerinin satın alınması ve üye ülkelerle, bu ülkelerin bankalarına kredi verilmesi öngörülüyor.

Ancak şimdi bu planlar da yetersiz bulunuyor. Piyasalar fonun etkili olabilmesi için, rezervinin 2 trilyon euroya yükseltilmesi gerektiğini öne sürüyor.