BIST 9.984
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,66
HABER /  POLİTİKA

BDP'den hükümete 'rejim' eleştirisi

BDP Grubu'nun yargı sorunlarıyla ilgili önergesi genel kurulda reddedildi

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, BDP'nin ''yargının sorunları'' ile ilgili araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

Öneri üzerine BDP Grubu adına söz alan Adana Milletvekili Murat Bozlak, AK Parti iktidarının, elindeki sayısal çoğunluk sayesinde aldığı KHK yetkisi ile yasama organını devre dışı bıraktığını savundu. Bozlak, bu şekilde özellikle Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığına bağlı birimlerin, iktidarın arka bahçesi haline getirildiğini iddia etti. Türkiye'de yargı bağımsızlığının ciddi anlamda zedelendiğini ileri süren Bozlak, ''Önü alınmaz baskıcı bir rejime doğru gidiyoruz'' dedi.

Cezaevindeki BDP'li yönetici ve üyelerinin sayısının 3 bin 480'e ulaştığını belirten Bozlak, bunu dile getirdiklerinde İçişleri Bakanlığının itiraz ettiğini söyledi. BDP'den 5 milletvekilinin de tutuklu olduğunu ifade eden Bozlak, bu milletvekillerine oy veren 370 bin kişinin şu an parlamentoda temsil edilemediğini söyledi.

MHP'DEN ÇÖZÜM MECLİS'TE ARANMALI ÇIKIŞI

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, adalet duygusunu geliştirmeyen yargı sisteminin ülkeye zarar verdiğini dile getirdi. Yargı bağımsızlığının doğrudan sorgulanmasına neden olan uygulamaların yaşandığını anlatan Şandır, bu nedenle sorunun Meclis çatı altına ele alınması gerektiğine işaret eti.

Özellikle uzun tutukluluk sürelerinin iktidarın, muhalefetin tüm Türkiye'nin sorunu haline geldiğini kaydeden Şandır, ''Bu durum, yargının adaleti sağlama özelliğine ve beklentisine çok ciddi zararlar vermektedir. Meclis bunu sorgulamalıdır. Adaleti temin etmeyen yargı kurumu ve tartışılan yargı süreci, ülkemizin geleceği ile ilgili temel sorundur'' dedi.

Milletin iradesi ile seçilmiş milletvekillerinin tutuklu olduğu için parlamentoya gelemediğini, bunun kabul edilebilir durum olmadığını belirten Şandır, Meclisin bu sorunları çözmek zorunda olduğunu söyledi.

TUTUKLULUK HALLERİNE ELEŞTİRİ

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da yargı ile ilgili sorunların en kısa sürede Mecliste tartışılması gerektiğine işaret etti. Batum, yargı sorunlarının görmezden gelinmesi halinde yeni anayasa yapım sürecinin de sağlıklı olmayacağını kaydetti. ''Sorunlar, 'Türkiye hukuk devletidir' diyebilmemizi olanaksız hale getirecek derecede arttı'' diyen Batum, özellikle tutukluluğun artık bir ceza haline dönüştüğünü iddia etti.

Batum, şunları söyledi:

''Davlardaki hukuka aykırılıkları hepimiz gözlüyoruz. Devam eden davalarda, bunu görmezden gelerek Türkiye'de hukuk devletini kurmamız mümkün değil. Tahliye kararı veren bütün yargıç ve savcıların yerleri değişti. Hukuka aykırı uygulamaları nedeniyle şikayet edilen savcı ve hakimlere hiçbir şey yapılmadı. Adalet Bakanı soruşturma izni vermedi. Buna karşılık Deniz Feneri savcılarının durumu hepimizin gözü önünde gerçekleşti.''