BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,88
HABER /  GÜNCEL

Başbakan Erdoğan İsrail'i fena şaşırttı!

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Gilad Şalit'in serbest bırakılması için gösterdiği çaba için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı övdü

Abone ol

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Erdoğan'ın izlediği tutumun kendisi için büyük sürpriz olduğunu belirterek, "Her şeyi bir yana bıraktılar. İnsani boyutu siyasi boyuttan önde tuttular" dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, İsrail hükümetinin Gilad Şalit'in serbest bırakılması çalışmalarındaki temsilcisi David Meidan'ı kabulünde, Türkiye'nin Şalit'in serbest bırakılması sürecine yaptığı katkılardan övgüyle bahsetti. Peres, "Başbakan Erdoğan'ın tutumu benim için çok güzel bir sürpriz oldu" dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı, iki ülke arasındaki diplomatik krize rağmen Türkiye'nin Gilad Şalit'e yaklaşımını "Her şeyi bir yana bıraktılar ve insani boyutu siyasi boyuttan önde tuttular" sözleriyle tarif etti ve "Bana bunun (Türk) istihbarat servislerine birlikte çalışma talimatı veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle yapıldığı söylendi" diye konuştu.

PERES'İN OYUNA SUNULACAK

İsrail hükümetinin temsilcisi David Meidan, "Görevimiz henüz bitmedi. Anlaşma oldukça karışık" diyerek, yakında tekrar Mısır'a gideceğini ifade etti. İsrail Cumhurbaşkanlığı kaynakları, serbest bırakılacak Filistinli tutukluların dosyalarının Cumartesi gününe kadar tamamlanarak, Peres'in onayına sunulacağını da kaydettiler.

Aralarında Hamas'ın İzzeddin El Kassam Tugayları'nın da bulunduğu Gazze'deki beş örgüt tarafından 5 yıl kadar önce kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit için, babası Noam Şalit, İsrailli-Türk iş adamı Eliko Dönmez aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndermiş ve oğlu karşılığında bin Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını öngören Alman arabulucunun önerisinin kabul edilmesi için Hamas'ı ikna etmesini istemişti.

PERES, ŞALİT'İN AİLESİYLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Şalit'in babası Noam, annesi Aviva, kardeşi Joel ile kız arkadaşı, İsrail Cumhurbaşkanı Peres tarafından Cumhurbaşkanlığı resmi konutunda kabul edildi. Peres, Şalit ailesini, oğullarının geri dönmesi için verdikleri haysiyetli ve kararlı mücadelelerinden dolayı kutladı. Peres, aileyle gurur duyduğunu ve pek yakında Gilad Şalit'i de aralarında görmeyi umut ettiğini söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı, takas anlaşmasını "önemli, doğru ve cesur bir karar" olarak nitelendirirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya da bu cesur karara varması, gösterdiği liderlik ve sorumluluktan ötürü teşekkür etti.

MISIR VE ALMANYA'YA DA TEŞEKKÜR

Peres, zor bir dönemde bu sorunu çözüme kavuşturmak için ciddi gayretler sarf eden Mısır hükümetinin yanı sıra Alman hükümetine de çabalarından ötürü teşekkürlerini iletti. Baba Yoam Şalit de bu anı görmek için günler, haftalar ve yıllarca beklediklerini, şimdi ise oğullarına kavuşacakları anı beklediklerini ifade etti. Baba Şalit, oğlu geri geldiğinde normal yaşamına dönebileceği umudunda olduğunu söyledi.

Yoam Şalit, Netanyahu ile Fransa hükümetine ve Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'ye de teşekkür etti. İsrailli asker Gilad Şalit, aynı zamanda Fransa pasaportu da taşıyor.

Şalit anlaşmasıyla birlikte, dün gece İsrail Başbakanlık resmi konutunun önündeki daimi çadıra gelen Şalit ailesi, bugün Mitzpe Hila'daki evlerine dönmeye hazırlanıyor.