BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Fransız devler gözünü Libya'ya dikti

Aralarında ünlü şirketlerinde bulunduğu Fransız 80 şirket Libya'ya çıkarma yaptı!

Abone ol

Avrupa şimdi Libya'da yapılan harcamaların peşine düştü! İngiltere, Libya'ya yönelik operasyonda bugüne kadar 300 milyon sterlin harcama yapıldığını açıklarken Fransa bölgeden pay alma hesapları yapıyor. Aralarında dev şirketlerinde yer aldığı yaklaşık 80 firma temsilcisi Trablus'a çıkarma yaptı, bölgeyi inceledi.

İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, Libya'daki askeri operasyonlara katılmanın ülkesine maliyetinin 300 milyon sterlini bulacağını bildirdi.

Fox, milletvekilleri için yaptığı yazılı açıklamada, NATO önderliğinde Libya'da yapılan operasyonların İngiltere'ye maliyetinin, misyonun başladığı mart ayından aralık ayının ortalarına kadar 160 milyon sterlini bulmasının tahmin edildiğini belirtti.

Libya ile ilgili harcamaların hazine rezervlerinden karşılanacağını ve Savunma Bakanlığının bütçesini etkilemeyeceğini vurgulayan Fox, kullanılan cephanenin yerine yenisini koymak için ise 140 milyon sterlin harcanacağını kaydetti.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, mart ayında yaptığı açıklamada, Libya operasyonlarının ülkesine maliyetinin yüzlerce değil, onmilyonlarca dolar olacağını ileri sürmüştü.

İngiltere Savunma Bakanlığının tasarruf önlemleri çerçevesinde harcamalarından büyük kesintiler yapmayla karşı karşıya olduğu bildiriliyor.

FRANSA'NIN HESAPLARI SÜRÜYOR

Öte yandan, enerji, ulaştırma, tarım, telekomünikasyon, güvenlik, şehircilik sektörlerinden 80 Fransız şirketinin temsilcisinden oluşan büyük bir heyet Libya'da temaslarda bulunuyor.

Aralarında Total, Tecnip, GDF Suez Exploration et Production gibi 11 petrol ve doğalgaz şirketinin bulunduğu Fransız heyeti, Libya'nın yeni yönetim Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) maliye ve petrol bakanı Ali Tarhuni tarafından kabul edildi.

Ali Tarhuni, heyeti kabulü dolayısıyla basına yaptığı açıklamada, Libya'da seçimlerin ardından bir hükümet kurulmadan hiçbir petrol sözleşmesinin yapılmayacağını bildirdi.

Tarhuni, ''Bu geçiş döneminde ne Total için ne de başka bir şirket için yeni sözleşme yapılmayacak'' diye konuştu.