BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'Siyonist logoya rağmen' İran Olimpiyatlar'a katılıyor

İran, 2012 Londra Olimpiyatları'nın logosunun İsrail yanlısı olduğunu iddia ediyor. Ama Tahran, Olimpiyatlar'ı protesto etme tehdidinden geri adım atmışa benziyor.

Abone ol

İran, logosunu İsrail yanlısı ve ırkçı olarak nitelediği Londra Olimpiyatları'nı protesto edebileceği açıklamalarından geri adım attı.

İran hükümetinin desteklediği Press TV televizyon kanalına göre İran'ın Olimpiyat Komitesi Sekreteri Başram Afşarzade, ülkesinin Londra Olimpiyatları'na ''ihtişamla iştirak edeceğini'' söyledi.

İran Olimpiyat Komitesi geçen ay Londra Olimpiyatları için tasarlanan logonun Siyon kelimesinin İngilizce karşılığı olan Zion'u andırdığını ve Siyonist bir logo olduğunu ileri sürmüştü.

Siyonist kelimesinin kökündeki Siyon, Kudüs'e ya da daha geniş anlamıyla Yahudilerin kendilerine vaadedildiğine inandıkları topraklara işaret ediyor.

İran, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne gönderdiği mektupta, logoyu İsrail yanlısı olmakla suçlayarak eleştirmiş ve diğer Müslüman ülkelere de ''ırkçı logoya karşı çıkmaları'' çağrısında bulunmuştu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi ise logonun sadece 2012 rakamını temsil ettiğini, başka bir anlama gelmediğini açıklamıştı.

Press TV'nin aktardığına göre İranlı yetkili Başram Afşarzade, ''2012 Londra Olimpiyatları'na katılma kararımızın İngiliz siyasetçilerle hiçbir alakası yoktur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile işbirliği içinde olacağız ve Olimpiyatlara ihtişamla iştirak edeceğiz.'' dedi.

İran logoya ilişkin eleştirilerini ilk dile getirdiği zaman BBC'ye bir mülakat veren Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge, ''İranlılar ciddi olamaz. Kendilerine sakince logonun ne ırkçılıkla ilgisi olduğunu ne de herhangi bir siyasi mana taşıdığını söyleyeceğiz.'' demişti.

Konuyla ilgili olarak Londra merkezli Yahudi gazetesi Jewish News'un sorularını yanıtlayan İngiltere Başbakanı David Cameron ise, ''İranlıların yaptığı tam bir paranoya. Eğer Londra Olimpiyatları'na gelmek istemiyorlarsa, gelmesinler. Kendilerini özlemeyeceğiz.'' diye konuşmuştu.

Londra Olimpiyatları'nın logo tasarımcıları, 2012 rakamını internet neslinin estetiğine hitap eden, öncelikle gençlerin ilgisini çekecek üslupta düşünüp çizdiklerini söylüyor.

Fakat İran'ın ''Zion'' suçlaması bir yana, logoyu beğenmeyen ve başka nedenlerden dolayı karşı çıkan çevreler de var. Kimileri, cinsel ilişkiye girmiş iki kişiyi andırdığını söyleyerek eleştirilerini dile getirmişti.

Logo kamuya ilk açıklandığı zaman, Nazilerin Svastika işaretine gönderme yaptığını ileri süren Yahudi grupları da olmuştu.