BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Japon nükleer santralinde ikinci patlama

Japonya'da depremde hasar gören Fukuşima nükleer santralında ikinci bir patlama daha oldu.

Abone ol

Japonya'da Cuma günü meydana gelen depremde hasar gören Fukuşima nükleer santralinde ikinci bir patlama daha oldu. Olayda 11 kişi yaralandı.

Hükümet Sözcüsü Yukio Edano, patlamada reaktör çekirdeğinin zarar görmediğini ve radyosyon sızıntısı ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Yetkililer, santralin 3 numaralı reaktöründeki patlamanın hidrojen yoğunlaşmasından kaynaklandığını tahmin ettiklerini söylediler. Santralın bir numaralı reaktöründe de bir gün önce bir patlama meydana gelmişti.

Deprem ve tsunaminin ardından soğutma sistemleri devre dışı kalan santralda, Cuma gününden bu yana, reaktörlerin soğutulması için çaba harcanıyordu. Son çare olarak reaktörlere deniz suyu pompalamaya başlayan ekiplerin gözü, benzer bir patlamadan korkulan 3 numaralı reaktördeydi.

RADYASYON YASAL SEVİYEDE

Bu reaktörde plütonyum ve uranyum yakıtı kullanıldığı için daha büyük risk arzettiği haber veriliyor.Tokyo Elektrik Şirketi, patlamanın Fukuşima'da Daiçi reaktörünün 3 numaralı biriminde gerçekleştiğini belirtti. Şirket, söz konusu birimdeki radyasyon seviyesinin ise yasal seviyede olduğunu ifade etti.  

Tokyo Elektrik Şirketi tarafından 10.65 mSv olarak açıklanan radyasyon seviyesinin, nükleer santralin hukuki olarak hükümete bir rapor sunmaya mecbur olduğu 500 mSv'nin çok altında olduğu belirtildi.

Patlamanın nükleer santraldeki ana muhafaza kazanına da zarar vermediği açıklandı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (UAEK) yapılan açıklamada, "Reaktör binası patladı ancak ana muhafaza kazanı zarar görmedi. Üç numaralı birimin kontrol odası faaliyette" denildi.

ABD, GEMİLERİNİ UZAKLAŞTIRDI

Fukuşima nükleer santralinde düşük seviyede radyasyon tespit edilmesinin ardından ABD de bölgedeki gemilerini tedricen geri çekti.

Yedinci Filo'dan yapılan açıklamada, 160 kilometre açıkta demirlemiş uçak gemisi Ronald Reagan'ın tespit ettiği radyasyon seviyesinin geçen ay ölçülenle aşağı yukarı aynı oranda olduğu, ancak durumun çok yakından izlenmesi gerektiği bildirildi.

Açıklamada, radyasyonun nükleer santralden salınan buhar ve duman bulutundan kaynaklandığı belirtildi.

SOĞUTUCU ARIZASI

Bu arada santralin 2 numaralı biriminde de soğutma sisteminin arızalandığı bildirildi.

Jiji haber ajansının Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi TEPCO'ya dayanarak verdiği haberde, reaktördeki soğutma sisteminde arıza olduğu belirtildi.

Santraldeki 1 ve 3 numaralı birimlerdeki patlamalar, soğutma sistemlerindeki arızaların ardından meydana gelmişti.

ÇERNOBİL KORKUSU

Fukuşima nükleer santralindeki hareketlilik, "Yeni bir Çernobil felaketi yaşanır mı?" sorusunu da gündeme getirdi.

Ancak Japon Ulusal Strateji Bakanı Koichiro Genba, Fukuşima nükleer santralinde "Çernobil benzeri bir kaza meydana gelme ithimalinin sıfır olduğunu" söyledi. Genba, Japon nükleer güvenlik kurumuyla yapılan toplantıda yetkililerin kendisine bu konuda güvence verdiğini ifade etti.

Ukrayna'da, 1986'da meydana gelen dünyanın en büyük nükleer kazasında, Çernobil'deki nükleer reaktörün patlaması nedeniyle bölgeden 130 bin kişi tahliye edilmiş, Ukrayna ve Avrupa'da yüzbinlerce kişi radyasyondan etkilenmişti. Patlamada 31 kişi ölmüştü.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Geçtiğimiz cuma günü gerçekleşen 8.9'luk deprem ve sonrasında oluşan tsunami felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Japonya'da yaşanan doğal afetin bilançosu da her geçen gün ağırlaşıyor.

japon polisinin, Miyagi sahillerinde bugün 1000 kişinin cesedinin bulunduğunu açıklamasıyla, resmi ölü sayısı 2 bin 800'e yükseldi.

Ancak Miyagi Emniyet Müdürü, sadece kendi eyaletindeki ölü sayısının 10 binden fazla olduğunun tahmin ettiklerini ifade etti.

NHK televizyonu ise Miyagi'de bulunan ceset sayısını 2 bin olarak bildirdi.