BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Siyasi partiler YSK kapısında

Kimlik numarası olmayan seçmenler adına siyasi partiler harekete geçti. Parti liderleri YSK ile görüştü.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bu akşam toplanarak geçerli belgelerde T.C Kimlik Numarası bulunma zorunluluğu kararını yeniden görüşeceğini bildirdi.

YSK'nın, ''Nüfus cüzdanlarında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararın gözden geçirilmesini'' isteyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Başkan Muammer Aydın ile görüştü.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Çetinkaya, Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileriyle yerel seçimlerde T.C Kimlik Numarası ile oy kullanma zorunluluğuyla ilgili meydana gelen sıkıntıların giderilmesi veya yumuşatılması amacıyla YSK'ya geldiklerini söyledi.

Çetinkaya, tüm parti temsilcilerinin ''müşterek bir sıkıntı'' olarak tespit ettikleri bu konu ile ilgili yaşanan olumsuzlukların giderilmesi yönündeki görüşlerini YSK Başkanı Aydın'a ilettiklerini kaydetti.

T.C Kimlik Numarası zorunluluğunun 298 sayılı Kanunun 87. maddesinde yer aldığını anımsatan Çetinkaya, YSK tarafından seçmenlere gönderilen seçmen bilgi kağıdında numaranın yazılı olduğunu, bununla birlikte nüfus cüzdanı ibraz edilerek vatandaşın oy kullanmasına izin verilebileceğini ifade etti.

Çetinkaya, ''Anayasa'da belirtilen, vatandaşın oy kullanma hakkı, böylelikle rahatlıkla yerine getirilecektir. Bu haktan kendisini mahrum etmeyelim'' dedi.

Bu konuda tüm partilerin aynı düşündüğünü, görüş birliğinde olduğunu belirten Çetinkaya, ''Bu akşam YSK yeniden toplanacak ve belirttiğimiz bu konularla ilgili yeniden tartışacak ve inceleyecek'' diye konuştu.

Çetinkaya, şöyle konuştu:

''Eğer bu şartlarımız kabul edilmezse daha kolay çıkartılabilen nüfus kayıt örnekleri de geçerli olsun. Veya resmi belge niteliğinde olan ve üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan yeşil kart veya vergi kimlik kartları da gösterildiği takdirde kabul edilmesi önerisini getirdik. YSK Başkanı da bu konuda notlarını aldı. Bizim ümidimiz oldukça yüksek sayıda T.C Kimlik Numarası'nı ihtiva eden nüfus hüviyetini almayan vatandaşlarımızın bu durumu da göz önünde bulundurularak, doğru bir yol bulunabilir düşüncesindeyiz. Bu düşünceyi hala saklıyoruz. Temenni ederim ki vatandaşımızın sıkıntısını bertaraf etmiş ve Anayasal hakkını sıkıntıya sokmayacak şekilde bir karar olsun '' dedi.

''Kararın kamuoyuna geç yansıtılmasını neye bağlıyorsunuz?'' sorusu üzerine de Çetinkaya, bunların hepsinin günlerden beri tartışıldığını, kendisinin de konuyla ilgili YSK'ya iki defa yazılı müracaatta bulunduğunu belirtti.

Çetinkaya, ''Sayın Başkan, (seçim takvimi Ocak ayında başladı, biz o zaman belirttik) dedi. Birçok üst düzeyde görevlerde olan arkadaşlarımız arasında bile T.C Kimlik Numarası'nı almayan arkadaşlarımız var. Bu yargının içinde de siyasilerde de var. O nedenle hiç olmazsa geçiş döneminde ve bu seçimlere mahsus olmak üzere bir kolaylık getirelim'' diye konuştu.

''Bir yıl önce yasa çıkarılırken bunu düşünmediniz mi?'' sorusuna da Çetinkaya, ''Bu a, b, c partisinin sorumluluğunda değil. Bu kanunu çıkardığınızda vatandaşa 'kanunu çıkarttık' diyorsunuz. Vatandaş gidip de yeni nüfus cüzdanı çıkarmamışsa şu anda onun tartışmasını yapmak kimseye bir şey kazandırmaz'' yanıtını verdi.