BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sirte'de karış karış mevzi savaşı

Devrik Libya lideri Kaddafi'nin memleketi Sirte'ye giren savaşçılar, Kaddafi yanlıları ile gece boyunca çarpıştı. Bir komutan limanı ele geçirdiklerini öne sürdü.

Abone ol

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin memleketi Sirte'de, yeni yönetime bağlı güçlerle Kaddafi yandaşları arasındaki çatışmalar gece boyunca devam etti.

Fransız Haber Ajansı AFP, Ulusal Geçiş Konseyi'ne bağlı kuvvetlerin kentin limanını ele geçirdikleri iddiasını aktarıyor.

Zintan Tugayları adlı birimin komutanı Mustafa Bin Derdef'e dayanan açıklama, henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Kentin dış mahallelerindeki BBC muhabiri Alistair Leithead, tarafların gece boyu makinalı tüfek, roket ve top atışını sürdürdüklerini söylüyor.

Şiddetli direnişe rağmen dün kentin doğusunda ele geçirdikleri mevzileri korumayı başaran Geçiş Konseyi'ne bağlı yüzlerce savaşçı kent merkezinde konumlarını pekiştirmeye çalışıyor.

Operasyonlarını sürdüren NATO da dün Sirte çevresinde aralarında silah ve mühimmat deposunun da olduğu sekiz hedefi vurduklarını duyurdu.

Siviller kaçıyor

Çapraz ateşte kalmaktan korkan, gıda ve ilaç yokluğu çeken yüzlerce sivil kentten kaçmaya çalışıyor.

Kaddafi karşıtları, kente son büyük taarruzu iki hafta önce başlatmıştı.

Şimdi ise sivillerin kaçabilmesine olanak vermek için saldırılarını hafiflettiklerini söylüyorlar.

Ülkenin büyük bölümünde denetimi ele alan Geçici Konsey'in kentte denetimi ne kadar sürede sağlayabileceğini kestirmek güç.

Kaybedecekleri bir şey olmadığını düşünen paralı askerler ölümüne savaşmaya karar verirse, kent sokaklarında gerilla savaşı yaşanmasından endişe ediliyor.

Muhabirimiz, kendilerine kent dışına çıkarlarsa isyancılar tarafından gırtlaklarının kesileceği söylenen sivillerin korku içinde olduklarını aktarıyor.

Trablus'un 400 km güneydoğusundaki Sirte Kaddafi yanlıların son büyük kalesi, ancak Beni Valid ile ülkenin güneyindeki bazı bölgelerde de direniş sürüyor.

Konsey denetimini pekiştirmeye çalışırken, yeni bir hükümet oluşturulması için pazarlıklar da sürüyor.

Geçiş yönetiminin adalet bakanı Muhammed el Alagi, isyanın başından bu yana yüzlerce muhalifi hapishanelere gönderen devlet güvenlik mahkemeleri ve buna bağlı savcılık makamlarının lağvedildiğini duyurdu.

Alagi ilgili kararnameyi imzaladığını söyledi. Ancak bu adımın Geçiş Konseyi'nden onay alması gerekiyor.

Fiilen ülkenin başbakanı durumundaki Mahmud Cibril ise, BM Güvenlik Konseyi'nden ülkesi üzerindeki yaptırımların kaldırılmasını istedi, ancak NATO'nun sivillerin güvenliği temin edilene dek görevini sürdürmesi çağrısında bulundu.

ENI'nin petrol üretimi başladı

Bu arada İtalyan enerji devi ENI, petrol üretimine yeniden başladıklarını duyurdu. Bugün itibariyle 15 kuyuda günde 31.900 varil petrol çıkarıldığını söyledi.

Fransız şirketi Total de, geçen hafta kısmi de olsa üretime başladığını duyurmuştu.

Afrika'nın en büyük rezervlerine sahip olan Libya'nın çatışmalar öncesindeki günlük 1,6 milyon varil kapasitesine ne zaman dönebileceği belirsiz.