BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yeni tasarruf önlemleri Yunanistan parlamentosunda

Almanya'yı ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ülkesinin borç krizinden çıkış yollarını araştırırken, Yunanistan parlamentosunun da bugün geniş tepki toplayan emlak vergisini onaylaması bekleniyor.

Abone ol

Yunanistan parlamentosunun bugün ve önümüzdeki günlerde ele alacağı tasarruf önlemleri kabul ederek, ülkeye mali kurtarma paketi öneren ülke ve kurumların denetçilerine olumlu bir işaret verilmesi ve acil olarak ihtiyaç durulan yardımların serbest bırakılması umuluyor.

Emlak vergisi ve diğer kemer sıkma önlemlerine karşı, bugün otobüs ve metro işletmesinde greve gidilecek; ayrıca vergi tahsildarları da işi bırakacak.

Emlak vergisinin bu yılki bütçede 2 milyar euroluk bir açığı kapatması hedefleniyor.

Bugünkü parlamento oylaması Papandreu hükümetinin geçen hafta açıklanan yeni tasarruf önlemleri için gerek duyduğu siyasi desteğe sahip olup olmadığının da bir göstergesi niteliğinde.

AB ve IMF heyetleri, Yunanistan'ın reformları yeterince hızlı bir şekilde devreye sokamaması nedeniyle doğan anlaşmazlıktan sabırsızlanarak, Eylül başında temaslarına aniden son verip ülkeden ayrılmıştı.

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, hafta sonunda ülkeye borç verecek ülke ve kurumların yetkilileriyle bir araya geldi. Yunan yetkililer, denetçilerin Atina'dan açıklanan önlemlerin uygulanacağı konusunda yazılı teminat istediklerini belirttiler. Mali yetkililerin bu hafta sonuna doğru Yunanistan'a dönmesi bekleniyor.

Parlamento bugün emlak vergisini görüşmeye hazırlanırken, eylemcilerin de Sintagma Alanı'nda gösteriler düzenlemesi bekleniyor.

Reuter haber ajansı, siyasi gözlemcilere dayanarak bugün gündeme gelecek olan emlak vergisinin ve daha sonraki günlerde görüşülecek olan diğer kemer sıkma önlemlerinin parlamentodan geçirilmesinin beklendiğini bildiriyor.

Bu arada Mega TV tarafından yayımlanan bir kamuoyu yoklaması Yunan halkının yüzde 92'sinin hükümet tarafından sunulan kemer sıkma önlemlerini haksız bulduğunu; yüzde 72'sinin de, önlemlerin bir işe yarayacağını düşünmediğini ortaya koydu. Bununla birlikte yoklamaya katılanların yalnızca yüzde 23'ü yeni vergileri ödemeyeceğini bildirdi.

Yoklamada Yunan halkının yüzde 77,8'i ülkenin euro bölgesinde kalması gerektiğini savunurken, gelecek iki ay içinde ülkenin temerrüde düşme tehlikesi yaşadığını düşünenlerin oranı yüzde 54,8 olarak çıktı.