BIST 9.624
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.495,60
HABER /  POLİTİKA

Sırrı Sakık CHP'yi çok kızdıracak!

BDP Muş milletvekili Reyhanlı saldırısı sonrası BDP'nin politikasını, yaşanan saldırılara bakışını, Kılıçdaroğlu'nun Brüksel'de yaşadıklarını ve Başbakanın Amerika ziyaretini İnternethaber'e değerlendirdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Roboski'de yaşananalardan hükümeti sorumlu tutan BDP, Reyhanlı'da kimi sorumlu tutuyor, BDP, Reyhanlı'da yaşananlara sessiz mi kalıyor? Kılıçdaroğlu ile Sosyalist Parti lideri Swobada arasında yaşananları nasıl görüyor, Başbakanın Amerika gezisi barış sürecine ne kadar katkı sağlayacak. BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık İnternethaber'e konuştu.

ROBOSKİ DE NE HİSSEDİYORSAK REYHANLI'DA DA ONU HİSSEDİYORUZ

"Reyhanlı'daki olaylar sonrasında BDP'nin sessiz kaldığını söylemek BDP'ye büyük bir haksızlık. Roboskide yaşanan vahşetin nasıl karşısında durduysak, Reyhanlı'daki vahşetin de o kadar karşısındayız. Zaten, bizim genelde saflarımız çok açık ve nettir, masum halkın anında yer alıyoruz. Bu saldırı kimler tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin bizim safımız halkımızın yanıdır, bunun için de daha önce bütün tehlikeleri işaret eden tek partiyiz."

SURİYE POLİTİKASININ BİR ÇIKMAZ OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİK

"Bu politikaların çıkmaz politikalar olduğunu söyledik, Türkiye'nin Suriye politikasını çok eleştirdik, iktidar partisinin Özgür Suriye Çetesini desteklediğini, muhalefetin de Esad katiline karşı hoşgörülü, onu masumlaştıracak sözlerini hep eleştirdik. Bu iki yolun da Suriye halklarına özgürlük getirmediğini, tam tersine üçüncü bir yolun denemesi gerektiğini, orada halkların gönül birlikteliği ile nasıl bir yapı oluşturulabileceğini söyleyen tek parti biziz."

"Biz, ne Esad'dan ne de Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket edin, etmeyin tavrını benimsemedik. Orada Suriye Kürtlerinin takındığı tavrın Suriye açısından ve diğer halklar açısından en önemli duruş olduğunu söyledik, üçüncü yolun da bu olduğunu anlattık. Ama hükumet bugüne kadar ne yazık ki bizim söylediklerimizle ilgili özellikle Suriye'li Kürtlerle bir diyalog oluşturmadı. Esad'la kavga eden güçlere sürekli hükumetin desteği oldu. Dolmabahçe'de muhaliflerle görüştüler. Biz o zaman bu görüşme için uyarımızı yaptık, Eğer görüşecekseniz orada Kürtler ve diğer halklar da var, onlarla da diyalog kurabilirseniz o zaman Suriye halklarına özgürlük götürebilirsiniz dedik."

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERECEĞİZ

"Sözüm ona Özgür Suriye Ordusunun neler yapabileceğini de herkes gördü. Özgür Suriye militanlarının bir muhalifi nasıl katledip, bıçaklarla kalbini söküp yediğini izledik, buna tanıklık ettik. Suriye halkının beklediği bu değil ki. Zalime karşı zulümle karşılık vermek insanlığı özgürleştirmez, bunları hep söyledik. Partimizin Reyhanlı konusundaki politikalrını eşbaşkanlarımız seslendirdiler, Reyhanlı'ya bir heyet gönderdik, bir bütün olarak orada bulunduk. Biz çok samimi olarak bu konuda bir komisyon oluşturulmasından yanayız, parti olarak bu konuda bir araştırma önergesi de vereceğiz. Uzun yıllardır demokrasi veren bir gelenekten geliyoruz, bizi diğer siyasi partilerle bu noktada eş değer tutmasınlar"

"Biz böyle acılardan rant devşirmeye çalışmıyoruz. Tam tersine, bu kadar hassas konularda rantın dışında birlikte ne yapabileceğimizi konuşalım, endişelerimizi ve kuşkularımızı birlikte giderelim diyoruz. Bugün sünnilere karşı bu olay yapıldı, yarın da Alevilere karşı böyle bir şeyin yapılabilme ihtimalinin çok yüksek olduğunu söylüyoruz. Herkesi bu konuda birlik olmaya davet ediyoruz."

Başbakanın Amerika ziyaretinin de önemini vurgulayan Sakık, şunları söyledi:

ÇÖZÜM ADRESİ TÜRKİYE


"Türkiye çok önemli bir ülke. Amerika'nın, uluslararası iradenin de her ülkelerle ilişkileri, müzakereleri diyalogları vardır. Sadece Suriye konusunda değil, yaşanan barış sürecinde de Amerika'nın rol üstlenmesi gerektiğini, barış sürecine katkı sunması gerektiğini söylüyoruz. Suriye nasıl bir Ortadoğu sorunuysa, Türkiye'deki Kürt sorunu da sadece Türkiye'deki kürtlerin sorunu değildir. Amerika'yı önemsiyoruz ama çözüm adresinin Türkiye olduğunu söylüyoruz. Reyhanlı'daki saldırılarla Paris'teki saldırılar, Türkiye'nin barışa adım attığı zaman gerçekleşti. Bu saldırıları kimin yaptığı değil de arkasında kimlerin olduğu çok önemli. Sonuçta buralarda kan akıyor, meclisin bir araştırma komisyonu kurması gerekir."

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Brüksel'de yaşadıklarını da değerlendiren Sırrı Sakık, "CHP misyonunu tamamladı" dedi.

ALLAH KİMSEYİ CHP'NİN DURUMUNA DÜŞÜRMESİN

"CHP aslında bu olayları, Brüksel öncesinde hem uluslararası arenada hem de kamuoyunda yaşıyor. CHP misyonunu tamamlıyor, tükendiği noktada saldırgan tavırlarını da görüyoruz. CHP'nin hiçbir projesi yok, sadece suçlayıcı ve aşağılayan, hakaret eden bir misyonu var. Dünyanın her yerinde sol değerlere sahip olan partilerin özgürlüklere öncelik etmesi beklenir, bizim ülkemizde sol olduğunu iddia eden CHP'nin özgürlükler karşısında nasıl militer güçlerle hareket ettiğini görüyoruz. Allah kimseyi CHP'nin düştüğü konuma düşürmesin. Sosyalistler bu konuda vicdan sahibidirler.