BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.399,74
HABER /  GÜNCEL

Sırada hangi dilde yayın var?

Milliyet Gazetesi yazarı Melih Aşık, yerel dil ve lehçelerde başlayan yayını değerlendirdi. Aşık, yayınlara başka hangi dillerin de eklenebileceğini kaleme aldı.

Abone ol

Milliyet Gazetesi yazarı Melih Aşık, başlıklı yazısıyla yerel dillerde başlayan yayını değerlendirirken, başka hangi dillerden yayın isteği gelebileceğini kaleme aldı.

Türkiye'deki etnik grup sayısının 40'ı aştığına dikkat çeken Aşık, ülkemizde yaşayan etnik gruplarıda şöyle sıralıyor:

Lazca da sırada

TRT'nin yerel dil ve lehçelerle yayını her şeye rağmen ilgi çekti. Boşnaklar hoşlanmasa da kimileri hoşlandı, "Lazca yayın da başlasın" gibi sesler duyulmaya başladı... Başka hangi dillerde yayın isteği gelebilir?

Soruyu şöyle soralım: Türkiye'de kimler yaşar? Hangi dilleri konuşurlar...

Peter Alford Andrews'ın "Türkiye'de Etnik Gruplar" adlı kitabında yurdumuzda yaşayan etnik gruplar şöyle sıralanıyor:

"Türkler, Yörükler, Türkmenler, Tahtacılar, Abdallar, Azeriler, Karapapaklar, Uygurlar, Kırgızlar, Kazaklar, Özbekler, Tatarlar, Balkarlar, Karaçaylar, Kumuklar, Göçmenler, Dağıstanlılar, Sudanlılar, Estonlar, Yahudiler, Kürtler, Yezidiler, Zazalar, Ossetler, Ermeniler, Hemşinliler, Arnavutlar, Kazaklar, Molokanlar, Polenezler, Çingeneler, Rumlar, Almanlar, Araplar, Nusayriler, Süryaniler, Keldaniler, Çerkezler, Gürcüler, Lazlar..."

Etnik grupların sayısı 40'ı aşıyor... Bu etnik gruplar Gürcüceden Tatarcaya, Özbekçeden Kumukcaya, Karapapakçadan Kazakçaya 30'a yakın dil ve lehçe konuşuyor... Etnik gruplar arasında 1876'da Ruslar tarafından Kars'a yerleştirilmiş Almanlar bile var... TRT'ye çok iş düşüyor!

"Umumi şerefsizliğin enkazı altında, şunun bunun şerefi de parça parça olur."
Atatürk

Yazı: Melih Aşık
Kaynak: www.milliyet.com