BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.506,08
HABER /  GÜNCEL

Otomobile zam yolda

Hurda araç indirimindeki değişiklikten sonra, otomobil tüketicisine bir darbe de kurlardan. Tofaş, dövizdeki yükselişin, fiyatlarda % 10 artışa neden olacağını açıkladı.

Abone ol

Hurda Araç İndirimi’ndeki değişiklikten sonra, otomobil tüketicisine bir darbe de kurlardan geliyor. Tofaş Ticari Direktörü Müfit Ataseven, döviz kurlarındaki yükselişin, gerek ithal otomobil gerekse yerli otomobil maliyetlerinde artışa neden olduğunu belirterek, otomobil fiyatlarının yüzde 10 civarında artacağini kaydetti.

Döviz kurlarındaki artışın, maliyetleri yukarı çekmesi nedeniyle otomobil fiyatlarına yansıması bekleniyor. Tofaş Ticari Direktörü Müfit Ataseven, Fiat Panda’nın Bodrum-Kos-İzmir arasında yapılan test sürüşünde yaptığı açıklamada, otomobil fiyatlarında yükseliş sinyali verdi. Ataseven, döviz kurlarındaki yükselişin, gerek ithal otomobil gerekse yerli otomobil maliyetlerinde artışa neden olduğunu belirterek, otomobil fiyatlarının yüzde 10 civarında artacağını kaydetti.

Hızla büyüyen otomotiv pazarının, yeni gelişen şartlar nedeniyle yavaşlayacağını ifade eden Ataseven, yıl sonu satış tahmini yapabilmek için, piyasanın değişen şartlara nasıl tepki vereceğini görmek gerektiğini belirtti. Ataseven, şunları söyledi:

‘Hurda araçlarda ÖTV indiriminin yarı yarıya düşürülmesi piyasaya darbe vurdu. Haziran-Temmuz aylarında pazarda daralma bekliyoruz. Hurda desteğiyle ilgili alınan karar ani oldu. Bütün firmalar, üretimlerini artırmış, siparişlerini vermişti. Bir anda frene basmak mümkün değil. Frene basınca bir durma mesafesi var. Bu yüzden piyasaya sendeleyecek, sonra ise yerine oturacak. Bu arada döviz kurlarındaki artış maliyetleri artırdı.

Önümüzdeki günlerde fiyat artışları devreye girecek. Otomobil firmalarının maliyet artışlarını, yansıtmama gibi bir gücü yok. Ayrıca, taşıt kredisi faizlerinde de yükseliş var. Bu yüzden yıl sonu tahmini yapabilmek için piyasayı görmek lazım. Olağanüstü olayların tahminini yapmak zor, ancak adapte olmaya çalışıyoruz.’

Hurda desteğiyle birlikte otomobil satışlarının arttığını ve vergi oranının düşürülmesine rağmen, hükümetin vergi gelirlerinin arttığını kaydeden Ataseven, önümüzdeki dönemde vergilerin makul seviyelere ineceğine inandığını söyledi. ‘Er ya da geç bu olumsuzluk giderilecek’ diyen Ataseven, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, açıklamasına göre hurda desteğinin 2005 yılında da devam etmesini beklediklerini kaydetti. Ataseven, hurda desteğinin bir anlamda otomobil üzerindeki yüksek vergi yükünün hafifletilmesi olduğunun da altını çizdi.

YABANCI SERMAYE

Türkiye’de sabahtan akşama alınan kararların, yabancı sermaye üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını söyleyen Ataseven, şöyle devam etti:

‘Türkiye’yi tanıyan firmalar, bu tür dalgalanmalara rağmen, Türkiye’ye güven beslemeye devam ediyorlar. Ancak, ani bir değişiklik, yabancı sermayenin yatırım kararlarında gecikmeye yol açıyor. Karar aşamasında düşünmeye başlıyorlar. Bu durum, sadece yabancı yatırımcılar için geçerli değil. Tüketici de, bir değişiklik sonrasında piyasanın durumunu görmek istiyor. Alım kararını erteliyor. Dolayısıyla ani değişiklikler yatırım kararını olumlu anlamda destekleyen bir durum değil.’

10 günde 350 Panda satıldı

Avrupa’da yılın otomobili seçilen Fiat Panda’nın Türkiye’de büyük ilgi gördüğünü söyleyen Müfit Ataseven, 10 gün içinde 350 Panda satışı gerçekleştiğini söyledi. 350 adetlik satışa rağmen, Panda’ya olan talebin çok yüksek olduğunu belirten Ataseven, satılan otomobillerinin yüzde 50’sinin otomatik vitesli olduğunu kaydetti. Ataseven, Tofaş’ın yıl sonunda binek otomobil pazarındaki pazar payı hedefinin yüzde 15 olduğunu da açıkladı.

Yüzde 10 zam 2-14 milyar artış getiriyor

Döviz kurlarındaki artışın, fiyatlara yüzde 10 zam olarak yansıması, piyasada satılan otomobillerin satış fiyatlarını 2 milyar lirayla 14 milyar lira arasında yukarı çekecek. Yapılan hesaplamaya göre, 31 milyar 674 milyon lira olan Renault Megane Sedan’ın satış fiyatı zamla birlikte 35 milyar liraya çıkacak. Aynı şekilde Fiat Palio’nun 20 milyar 434 milyon lira olan fiyatı, 22.4 milyar liraya çıkacak. Satış fiyatı 70 bin 800 Euro olan Grand Cherokee, zamla birlikte 7 bin Euro artacak. Grand Cherokee’deki artış Türk Lirası cinsinden 14 milyar lirayı bulacak.

Haber: www.hurriyetim.com.tr