BIST 10.167
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.400,33
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

"Sınırsız Mavi" Trabzon'da

Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle 4 yıldır yürütülen "Sınırsız Mavi" projesinin Trabzon ayağı başladı.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle 4 yıldır yürütülen, doğa sevgisi ile deniz temizliği başta olmak üzere çevre bilincini öğretmenler ile öğrencilere aktarmayı amaçlayan projenin Trabzon ayağı başladı.

DenizTemiz Derneği (TURMEPA) ile Yapı Kredi Bankası tarafından Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle yürütülen, 2006 yılından beri sürdürülen 'Sınırsız Mavi' projesinin Trabzon'da başlaması dolayısıyla Trabzon Halk Eğitim Merkezinde toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Kültür Şubesi Müdürü Kasım Çomarlı, kamuoyunda davranış değişikliği yapmanın en önemli yollarından birinin eğitim olduğunu belirterek, projeyle Türkiye'deki doğal varlıkların temizlenmesi konusunda duyarlılıkların artırılmasını amaçladıklarını söyledi.

Çomarlı, çevre konusunda yeni neslin daha duyarlı olmasının kendilerini ümitlendirdiğini, bu konuda ailelerin ve diğer insanların uyarılması gerektiğini ifade ederek, 'Çevre kirliliğinin önüne geçmek için yapılan yatırımlar ülkeye büyük maliyet getiriyor. Onun için en ekonomik yol kirletmemek' dedi. TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Jülide Ergin de denizin insan yaşamının temel kaynaklarından olduğunu belirterek, 'Deniz kirliliği yalnızca sağlığı tehdit etmiyor. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası ekonomiye de zarar veriyor. Hem turizm hem de balıkçılık büyük tehlike altında' diye konuştu.

'160 MİLYON İNSANIN ATIĞI KARADENİZ'E DÖKÜLÜYOR'

Yapı Kredi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Yöneticisi Nurcan Erhan da 17 Avrupa ülkesinin büyük bölümünün ve başkentlerinin dahil toplam 160 milyon insanın ürettiği atıkların Karadeniz'e döküldüğünü öne sürdü. Sanayi atıklarının, kanalizasyonun, türevleri ile birlikte petrol ve diğer kimyasal maddelerin nehirler aracılığıyla Karadeniz'e ulaştığını kaydeden Erhan, 'Araştırmalara göre Karadeniz'e her yıl 110 bin tondan fazla petrol karışıyor. Denizlerimizdeki kirlenmeler son derece önemli boyutta' dedi. Erhan, Türkiye'nin doğal kaynaklarına sahip çıkmayı vazgeçilmez misyonlarından biri olarak gördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

'Sınırsız Mavi Projesi kapsamında 4 milyon 200 bin öğrencimiz çevre elçisi oldu. Hedefimiz 6 milyon 600 bin öğrenciye ulaşmak. Kat ettiğimiz bu mesafe bizi hem umutlandırıyor hem de gururlandırıyor. İnanıyoruz ki yetiştirdiğimiz çevre elçileri, çevre kirliliği konusunda çok daha bilinçli olacak.'

'SINIRSIZ MAVİ' PROJESİ

MEB'in desteğiyle ilköğretim ve lise çağındaki öğrencileri doğal varlıkları korumak konusunda bilinçlendirmek amacıyla başlatılan 'Sınırsız Mavi' projesi, öğretmen ve öğrencileri kapsayan iki aşamalı eğitim programından oluşuyor. TURMEPA gönüllülerince Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların öğretmenlerine verilen eğitimler neticesinde öğrencilerin de denizlerin korunması konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Bugüne kadar 8 bin 565 okulda 14 bin 943 öğretmene ve 4 milyon 200 bin öğrenciye ulaşılan 'Sınırsız Mavi' eğitimlerinde denizlerin özellikleri, denizde yaşayan canlılar, karalar ve denizler arasında etkileşim, deniz kirliliğine karşı alınacak önlemler ve bu konuda bireylerin üzerine düşen görevler anlatıldı. Projenin hedefi 28 kıyı ili ve Van'da 17 bin okulda 300 bin öğretmen ile 6 milyon 600 bin ilk ve ortaöğretim öğrencisine ulaşmak.