BIST 10.166
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.399,68
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Yalancı bahar meyveyi vurdu

Erken gelen bahar ve arada hızla soğuyan hava tarımı çökertti. Malatya ve Giresun'un ardından Kayseri'de don nedeniyle sıkıntıda.

Abone ol

Kayseri'de geçen hafta hava sıcaklığının eksi 8 dereceye kadar düşmesi sonucu kayısı, badem ve erik ağaçlarının büyük ölçüde zarar gördüğü bildirildi.

Kayseri tarım İl Müdürü Adnan Akay, 19 Mart gecesi hava sıcaklığının Yeşilhisar ilçesinde eksi 8,14 dereceye kadar düştüğünü, çiçek açan meyve ağaçlarının tamama yakınının zarar gördüğünü belirterek şunları söyledi:

''Kayseri'de kayısı, erik ve badem üretiminin en çok yapıldığı Yeşilhisar, Develi ve Yahyalı ilçelerinde hava sıcaklığının gece eksi 8 dereceye kadar düşmesi sonucu erken bahara aldanıp çiçek açan kayısı, badem ve erik ağaçları yüzde 90 oranında dondan zarar gördü. Bünyan ilçesinde erkenci kayısılar için bu oran yüzde 30, Felahiye, Sarıoğlan ve Özvatan ilçelerinde ise erkenci kayısılar için yine yüzde 30 oranında zarar var. İncesu ilçesinde de kayısı, badem ve erik ağaçlarının yüzde 50'si dondan zarar gördü. Geç çiçek açan kayısı, badem ve erik ağaçları ise bu bölgemizde dondan fazla etkilenmedi.''

Adnan Akay, elma üretiminin ağırlıklı olarak yapıldığı Yahyalı, Yeşilhisar ve Develi ilçelerinde ise ağaçların henüz çiçek açmadığı için don olayından zarar görmediğini belirterek ''Kayısı, badem ve erik ağaçları büyük ölçüde zarar gördü ama elma bahçeleri don olayından etkilenmedi. Tarım sigortası yaptıran çiftçilerimizin sigorta poliçelerinin yarısı devlet tarafından karşılanacak. Tarım sigortası yaptırmayanların zararlarının karşılanması söz konusu değil'' diye konuştu.