BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.418,53
HABER /  DÜNYA

Sınırdan çatışma sesleri yükseliyor!

Suriye'nin Haseki kentine bağlı Rasulayn İlçesi'nde, Özgür Suriye Ordusu ile PKK'nın Suriye'deki kolu PYD arasında dün başlayan çatışmalar devam ediyor

Abone ol

Silah seslerinin susmadığı ve çatışmaların tedirginlik yarattığı Ceylanpınar'da okullarda eğitime ara verilirken, hoparlörlerden vatandaşlara dışarı çıkmamaları yönünde uyarı anonsları yapılıyor.

sinirda-çatişma-2.png

Ceylanpınar'ın karşısında bulunan 60 bin nüfuslu Kürt ve Arap kökenli insanların yaşadığı Rasulayn'da geçen Kasım ayında ordu birlikleri ile muhalifler arasında çatışma çıktı. Günlerce süren şiddetli çatışmaların ardından ilçenin kontrolü Özgür Suriye Ordusu'nun eline geçti.

sinirda-çatişma-5.png

Ordu birliklerinin top atışı yaptığı Rasulayn, daha sonra günlerce savaş uçakları tarafından defalarca bombalandı. Bombardıman sırasında onlarca kişi öldü. Kontrolün tamamen muhaliflere geçmesinin ardından bu kez Özgür Suriye Ordusu mensupları ile PYD güçleri arasında çatışma çıktı. Günlerce süren çatışmaların ardından taraflar birbiriyle anlaşmaya varınca silahlar sustu ve hayat normale döndü. Zaman zaman Suriye tarafından seken kurşunlar Türkiye'deki vatandaşların yaralanmasına neden oldu, tüm bu yaşanan süreçte öğrenciler günlerce okula gidemedi.

sinirda-çatişma-6.png

ÇATIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

Anlaşmaya varmalarına rağmen husumetlerini sonlandırmayan ve birbirlerinden Rasulayn'ı terk etmesini isteyen muhalifler ile PYD güçleri arasında dün öğleden sonra yeniden çatışma çıktı. Öğleden sonra başlayan çatışmalarda çok sayıda kişi öldü, yaralanan onlarca muhalif ise sınırı geçirilerek getirildikleri Ceylanpınar Devlet Hastanesi'nde tedavi edilmeye başlandı. Gerginlik üzerine sınır hattında yoğun güvenlik önlemi alındı.

sinirda-çatişma-8.png

GECE BOYU SİLAHLAR SUSMADI

Uzun süren sessizliğin bozulmasıyla birlikte Rasulayn'dan yeniden duyulan silah ve patlama sesleri gece boyu sürdü. Gece boyu devam eden silah ve patlama sesleri ilçede büyük panik ve korku yaşanmasına neden oldu. İnsanlar sokağa çıkamazken, sürekli yaralıların sınırı geçirilerek getirilmesi ve çatışmaların süreceğinin iddia edilmesi Türkiye'de korkunun artmasına yol açtı.

sinirda-çatişma-10.png

1 TÜRK VATANDAŞ YARALANDI

Gece boyu devam eden çatışmalar sırasında Suriye tarafından ateşlenen bir silahtan çıkan mermi Türkiye tarafına geldi ve sınır hattında bulunduğu öğrenilen Mehmet Ali Tekin isimli vatandaşın yaralanmasına neden oldu. Ceylanpınar Devlet Hastanesi'ne getirilen Tekin, burada yapılan ilk müdahale sonrası yakınları tarafından Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne götürüldü.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Gece boyu silah seslerinin kesilmemesi üzerine yetkililer okulların tatil edilmesini kararlaştırdı. Gece alınan bu karar belediye hoparlörlerinden yapılan anonslar ile vatandaşlara duyuruldu. Gece uyudukları için tatil kararından haberleri olmayan bazı öğrenciler ise sabah geldikleri okullarının kapalı olduğunu ve eğitime ara verildiğini öğrenince yeniden evlerine döndü.

ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Dün başlayan ve gece boyu devam eden çatışmalar günün ilk saatlerinden itibaren şiddetini artırarak sürdü. Türkiye sınırına birkaç yüz metre uzaklıktaki Rasulayn'dan yükselen silah sesleri Ceylanpınar'da korkuya neden olurken, iç kesimlerde şiddetli şekilde süren çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğü bildirildi. Hem Özgür Suriye Ordusu hem de PYD'nin Rasulayn'a takviye güç gönderdiği iddiası çatışmaların devam edeceği şeklinde yorumlandı.

HALK TEDİRGİN

Uzun süren çatışmalar sırasında büyük tedirginlik yaşayan Ceylanpınarlı vatandaşlar, "Hayatın normale dönmeye başladığı günlerde tekrar silah seslerinin duyulmasıyla yeniden korkmaya başladık. Günlerce evlerimizden dışarı çıkamamıştık ve şimdi yeniden çatışmalar başladı. Silah seslerinden uyuyamadığımız için geceyi diken üzerinde geçirdik. Biran önce çatışmaların son bulmasını ve huzurlu günlerimize dönmeyi umuyoruz" dedi.

'DIŞARI ÇIKMAYIN' ANONSU

Çatışmaların halen sürdüğü Rasulayn'da, sınırı aşabilecek kurşunların vatandaşların yaralanmasına neden olabileceği ihtimali üzerine belediye hoparlörlerinden vatandaşlara dışarı çıkmamaları yönünde uyarı anonsları yapıldı. Belediye hoparlörlerinden yapılan anonsta; sınır hattından uzak durulması, yüksek katlardan aşağı inilmesi, pencerelere yaklaşılmaması istendi. Güvenlik amacıyla yapılan bu uyarı sonrası Ceylanpınar sokaklarının önemli ölçüde boş olduğu gözlendi,

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Yaşananların ardından Suriye sınırında güvenlik önlemleri de artırıldı. Sınır hattında nöbet tutan askerlerin sayısı artırılırken, zırhlı araçlar ile de sık sık devriye dolaşıldığı görüldü. Askerlerin yanı sıra polisler de sınır hattı güzergahı üzerinde zırhlı araçlar ile dolaşıp, vatandaşlardan güvenli noktalara gitmeleri uyarısında bulundu.

Yaşanan çatışmaların ardından tedirginlik yaşayan bazı Suriyeliler'in yanlarına aldıkları çocukları ve bazı eşyalarıyla sınırı geçerek Türkiye'ye geldikleri görüldü.

YARALILAR GELMEYE DEVAM EDİYOR

Rasulayn'da, muhalifler ile PYD güçleri arasında dün başlayan çatışmalar halen devam ediyor. Rasulayn'ın iç kesimlerinde devam eden çatışmalar sırasında yaralanan bazı muhalifler sınırı geçirilerek Ceylanpınar Devlet Hastanesi'ne getiriliyor. Sınır hattında bekletilen ambulanslar ile acil servise getirilen yaralılar burada tedavi edilirken, hayati tehlikesi bulunanlar ise Şanlıurfa'daki hastanelere sevk ediliyor.

Çatışmaların halen sürdüğü Resulayn'da sık aralıklarla duyulan silah ve patlama sesleri Ceylanpınar'da tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Yetkililerin hoparlör anonsları ile dışarı çıkılmaması yönünde yaptığı uyarılar nedeniyle sokakların boşaldığı Ceylanpınar'da, vatandaşlar yaşadıkları tedirginliğin son bulmasını istiyor. Öte yandan Suriye tarafından atılan bir mermi ise sınıra yakın bölgedeki bir işyerinin camına isabet etti. Kimsenin yaralanmadığı olayda işyerinin camı kırıldı.

Şiddetin sürdüğü Rasulayn'da, çatışma tedirginliği yaşayan sivil vatandaşlar da sınırı geçerek Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Yanlarına aldıkları eşyaları ile sınırı geçen çoğunluğu kadın ve çocuk Suriyeliler, güvenlik güçlerine teslim olduktan sonra çadır kente yönlendiriliyor. Tedirginliğin hakim olduğu Ceylanpınar'da, güvenlik güçlerinin sınır hattında aldığı önlemler de sürdürülüyor.