BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.493,37
HABER /  GÜNCEL

'Lagarde Listesi' soruşturması Yunan parlamentosunda

İsviçre'de banka hesabı olan Yunanlarlın adının olduğu listenin üzerine gidilmemesi nedeniyle suçlanan eski bakanlar hakkında soruşturma açılması tartışılıyor.

Abone ol

Yunanistan'da parlamento, vergi kaçakçılığının üstünün örtülmesiyle ilgili olarak iki eski başbakanın ve bakanların soruşturulmasına gerek olup olmadığına karar verecek.

Vergi skandalının kaynağı, İsviçre'deki HSCB bankasında hesabı olan 2 bin Yunanın adının bulunduğu bir liste.

2010 yılında dönemin Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde tarafından Yunan mevkidaşı George Papaconstantinou'ya verilen listeye "Lagarde Listesi" deniyor.

Vergi kaçakçılarının soruşturulması için bankadan sızdırılan ve Yunan hükümetine verilen belge, Yunanistan'da siyasi dengeleri altüst edecek kadar önemli hale geldi.

Yunanistan'da iktidar ortağı olan Yeni Demokrasi, sosyalist Pasok ve Demokratik Sol partileri, Papaconstantinou hakkında görevini kötüye kullandığı iddiasıyla parlamento soruşturması açılmasını istiyor.

Papaconstantinou'ya, listeden üç akrabasının adını çıkardığı iddiasıyla "resmi belgede sahtecilik" suçlaması da yöneltiliyor.

Daha radikal bir çizgi benimseyen Syriza partisi ise Papaconstantinou'dan görevi devralan Pasok lideri Evangelos Venizelos'un da soruşturulmasını istiyor.

Diğer muhalefet partileri, eski başbakanlar George Papandreou ve Lucas Papademos'un da listenin hasır altı edilmesinde sorumlu olduğunu öne sürüyor.

Listedeki yaklaşık 2 bin kişinin mali durumu savcılar tarafından soruşturulurken, Papaconstantinou 'günah keçisi' yapıldığını ve listede akrabalarının bulunduğundan haberinin bile olmadığını savunuyor.