BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,68
ALTIN 2.403,06
HABER /  GÜNCEL

Sınav öncesi türbeye hücum

ÖSS sınavı yaklaşıyor. Türbe ziyaretleri arttı. Diyanet, türbeden yardım dilemek caiz değil diyor.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, ''ÖSS öncesi türbe gibi yerleri ziyaret edip, mukaddes insanlardan yardım dilemek caiz değildir'' dedi.

Nursaçan,  yaptığı açıklamada, pazar günü yapılacak ÖSS sınavı öncesi çoğu öğrenci ile anne ve babalarının gereksiz telaşa kapıldıklarını, bazılarının da mukaddes yerlere giderek yardım dilendiğini söyledi. Yurt genelindeki türbelerde sınava sayılı günler kala ciddi hareketliliğin yaşandığını, insanların buralarda adeta izdihama neden olduğunu kaydeden Nursaçan, kimi zamanda hoş olmayan görüntülerin ortaya çıktığını belirtti.

İslam dininde tevekkül inancının olduğunu, yardımın Allah'tan beklenmesi gerektiğini ifade eden Nursaçan, şunları söyledi:

''Sonucu Allah'tan beklemeye tevekkül diyoruz. İnsan çalışıp, üzerine düşeni yaptıysa sonucunu da Allah'tan beklemelidir. Tereddütlere kapılmak, evhamlanmak hiç doğru değildir. Bazı insanların yanlış yaptığını görüyoruz. ÖSS öncesi türbe gibi yerleri ziyaret edip, mukaddes insanlardan yardım dilemek caiz değildir. Bu tür yerlere giden insanların yardımı mukaddes insanlardan istemesi yanlıştır. Hatta, bu tür durumlarda kar beklerken zarar edilebileceği de unutulmamalıdır.''

Mukaddes yerlerin ziyaret edilmesinin doğru davranış olduğunu, ancak ziyaret etmekle yardım istemek arasındaki farkın çok iyi ayırt edilmesi gerektiğini vurgulayan Nursaçan, ''Dua edip, hayırlısını Allah'tan dilemek en doğru yaklaşımdır. Dua etmek için illaki mukaddes yerlere gitmeye gerek yoktur. Bulunduğunuz yerde de dua edip, Allah'tan yardım isteyebilirsiniz'' dedi. 

''ZİYARETÇİ AKINI YAŞANIYOR''
Kayseri'de en çok ziyaret edilen yerlerden olan Mevlana'nın hocası Seyyid Burhanettin Hazretleri'nin türbesinde de ÖSS öncesi hareketlilik gözleniyor.
Kız öğrencilerin anneleriyle, erkek öğrencilerinde arkadaş grubuyla gelerek dua ettiği türbede, insanlar birbirlerine şeker ve lokum ikram ediyor.
Seyyid Burhanettin Hazretleri Hizmet Vakfı sorumlusu Eyüp İpek, hareketliliğin cuma ve cumartesi günleri doruk noktaya ulaşmasının
beklendiğini belirterek, tüm uyarılara rağmen vatandaşları hurafelerden vazgeçirememekten şikayetçi oldu.

''Türbeyi ziyarete gelmezse kazanamayacağını düşünenler bile oluyor'' diyen İpek, öğrencilerin dilek kapısında sıra oluşturduğunu, bir kağıda dileklerini yazıp şişeyle bıraktıklarını, muska yazdıklarını, duvara taş koyup yüz sürdüklerini anlattı.