BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,65
ALTIN 2.409,24
HABER /  MAGAZİN

Sinan Çetin'den kızdıracak sözler!

Son günlerde Kağıt filmi ile adından söz ettiren Sinan Çetin genç yönetmenleri kızdıracak açıklamalarda bulundu

Abone ol

Geçtiğimiz hafta vizyona giren 'Kağıt' filmiyle adından yeninden söz ettiren yönetmen Sinan Çetin, genç yönetmenleri kızdıracak açıklamalarda bulundu.

Genç sinemacıları ağır bir dille eleştiren Çetin, gençlerin film yapmak için yanlış adreslere başvurduğunu söyledi. Çetin, "Bize gelmiyorlar çünkü sistemi öldürdüler. Bize geleceklerine devlete gidip kravatlı adamlarla konuşuyorlar. Yapımcılarla değil, devlet memurlarıyla görüşüyorlar ve devlet memurlarını kandırıp para alıyorlar" şeklinde konuştu.

"Devletin buraya burnunu sokmasına hiç gerek yok" diyen Çetin, "Onlara kağıtlar götürüyorlar kağıtlar getiriyorlar. Böyle bir şeyin hayatla ilgisi yok, sinemayla ilgisi yok. Sinema, sinemacılar tarafından yapılır. Devletle alakası olan bir şey değildir. Devlet memurlarıyla hiçbir alakası yoktur. Nasıl, fırıncılar fırıncılarla, limoncular limoncularla, çelikçiler çelikçilerle çalışırsa sinemacıların da sinemacılarla çalışması lazım" ifadelerini kullandı.

'KAFALARINA GÖRE FİLM ÇEKİYORLAR'
Devletten para alan yönetmenlerin seyirciye karşı hiçbir sorumluluk duymadığını savunan Çetin, sorumluluk duymayan yönetmenlerin de kafasına göre film çektiğini söyledi. Çetin, şöyle konuştu:

"Film seyirci için değil de devlet memurları için yapıldığı için memurlar da filmi görüyorlar, filmi beğenmiyolar. Beğense de beğenmese de önemi yok. Parayı vermişler zaten alıyorlar. Kültür Bakanlığı'nın arşivinde böyle bir sürü film var."

Kapısının genç sinemacılara her zaman açık olduğunu belirten Çetin, "Yapımcıya bile ihtiyacınız yok eğer film yapmak istiyorsanız. 3 dakikalık bir şey yapar genç yönetmen, cep telefonuyla çeker. O 3 dakikada onun yönetmenlik yeteneği belli olur. Gelir bir yapım şirketine ve 'Bakın ben böyle bir şey yaptım' der. Biz de 'Çok güzel olmuş vallahi tebrik ederiz' deriz. Daha büyük bir film veririz" diye konuştu.

'SEYİRCİNİN İLGİLENMEMESİNİ ANLAYIŞLA KARŞILIYORUM'
Geçtiğimiz hafta vizyona giren ve genç bir yönetmenin devlet bürokrasisi nedeniyle yaşadığı sıkıntıları anltan Kağıt filmine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çetin, "Seyircinin ilgilenmemesinin suçlusu tabii ki biziz ama bir düşünce filmi olan Kağıt'ın entelektüel camiada hiç yankı bulmaması da ayrıca trajik bir sorun. Seyircinin ilgilenmemesini anlayışla karşılıyorum da esas kültürel ortam olan medyanın bir kültür filmiyle ilgilenmemesi de son derece trajik elbette" diye konuştu.

Kağıt filminde anlatılan meselenin tüm dünyadaki insanların öyküsü olduğunu belirten Çetin, "70 milyon insandan her birinin devlet bürokrasisiyle mutlaka bir kere başı belaya girmiştir. Kağıt filmi için öyle camlar, çerçeveler kırılmadı bunu biliyordum ama düşünsel anlamda bir yankı bulacağını umuyordum. Çok önemli bir mesele ve çok da iyi anlatılmış bir filmden bahsediyoruz. Bu filmin seyirciyle ilişki kurmamış olması normal fakat entelektüel zihinlerde bir yankı yaratmaması anormal." şeklinde konuştu.

'SANATÇILAR KUTSAL İNSANLAR DEĞİLDİR'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ucube' sözüne ilişkin tartışmaları da değerlendiren Çetin şu ifadeleri kullandı:

"Bir Başbakan da eleştirebilir. 'Bir başbakanın diğer insanlardan farkı yok' diyorsunuz, 'eşitiz' diyorsunuz. Başbakan da diğer insanalar gibi davrandığı zaman kızıyorsunuz. Haksızlık ediyorsunuz."

Sanatçıların kutsal olmadıklarını dile getiren Çetin, limoncuların rahatlıkla eleştirilebildiğini ancak sanatçıların eleştirilemediğini söyledi. Çetin, "Sanatçılar 'bizi eleştirin' diye ortaya çıkmışlardır. Limoncular, zavallılar limon satıyorlar. Biz onların kötü limonunu beğenmediğimiz zaman kafalarına atıyoruz, almıyoruz. Sanat eserini niye beğenmediğimiz zaman almama hakkımız olmasın? İnsan bir sanat eserine, herkes her istediği şeyi söyleyebilir, alabilir almayabilir, sanatı ve sanatçıyı diğer iş alanlarından farklı bir yere koymayı anlamıyorum" eleştirisinde bulundu.

Kağıt filmi için bir yazılı basında "Uğraşılmış bir ucube" ifadesi yer aldığını hatırlatan Çetin, "Onların 'ucube' demesini anlayışla karşılıyorum ve evet bakıca filmim öyle. Hiçbir şeye benzemeyen eşsiz bir film" şeklinde konuştu.

Bu arada, ucube açıklamasının hemen ardından asistanına seslenen Çetin, "Ucube ne demek?" diye sordu. Çetin'in bu sorusuna asistanı, "Garip, çok acayip" şeklinde cevap verdi. Bu diyaloğun ardından Çetin, "Bence de Kağıt çok acayip bir film, eşsiz bir film" ifadelerini kullandı.