BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.500,23
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Şimdilik yüzerek geçin!

Dicle Baraj gölü nedeniyle ulaşımını feribotlarla sağlayan köylülerin köprü istemesi üzerine, Arınç köylülere köprü için ilginç bir çözüm söyledi.

Abone ol

Bugün güzel bir gün, bereketli bir gün, madem açılışa geldik, madem cumanın bereketi var 6 tane köy merak etmeyin şimdilik yüzerek gelin, inşallah köprünüz de olacak” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri ile birlikte Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde bulunan Peygamber Kabirleri’nin açılışını yaparak kabirlerde dua etti. Açılışa katılmak üzere ilçeye giden Arınç ve beraberindeki heyet Kaymakam Taner Bircan, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı.

EĞİL'E GELMEK KISMET OLMADI

Peygamber Kabirleri açılış töreninde bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Diyarbakır’a pek çok defa geldiğini, bazı ilçelerini de gezdiğini ancak ismini çok duymasına rağmen Eğil’e gelmenin kısmet olmadığını söyledi. Arınç, “Eğil ilçesine gelemediğim için çok üzgündüm. Vakıflar Bölge Müdürlüğü böyle güzel, hayırlı bir işe başlayınca açılışında birlikte olmak istemiştim. Allah bu güne kısmet etti, mübarek bir Cuma gününde sizlerle birlikteyiz. Biz İslam ile müşerref olduktan, bu güzel dine sahip çıktıktan sonra yaşadığımız bütün medeniyetlerde İslam’ın izini, mayasını, hamurunu nakşettikten sonra Allah bize en büyük başarıları, en büyük zaferleri nasip etti. Bizler inancımıza bağlıyız Peygamberimiz (SAV) ve bütün peygamberleri severiz. Esasen Müslümanların diğer dinlerden farkı da budur, biz ismi geçen, geçmeyen bütün peygamberleri seviyoruz. Hepsi bizim peygamberlerimizdir. Biz hamd olsun Allah’ın seçkin kullarını, bütün kavimlere hidayet rehberi olsun diye tebliğ ve irşat ile görevlendirildikleri o numune, o örnek, o seçkin insanlara her zaman bağlı olduk, onları her zaman sevdik, onların her zaman şefaatlerini üzerimizde hissettik. Biraz sonra açılışını yapacağımız bu peygamberlerimize layık, güzel bir mekanı hazırladığımız için şahsen çok büyük bahtiyarlık duyuyorum” dedi.

KÖPRÜ İSTEYEN KÖYLÜLERE ESPRİLİ YANIT

Törende vatandaşlar tarafından açılan ‘Eğil halkı sizden köprü istiyor’ pankartını gören Bülent Arınç, köprü sözünü esprili bir şekilde verdi. Arınç’ın esprisi törene katılanları güldürdü. Pankart açanlara Bakan Arınç, “Sizleri gördük, unutmadık, hadi bakalım ‘Eğil halkı sizden köprü yardımı bekliyor’ diyorlar. Biz de valimizin arabasıyla gelirken milletvekillerimiz ‘Gölün öbür tarafında kalan 6 köyümüzün ulaşım imkanı zorlaştı bizden köprü istiyorlar’ dedi. Kalp kalbe karşıymış. Vali ve milletvekili arkadaşlarımızla birlikte bu konunun üzerine eğilip en kısa sürede San Fransisko köprüsü gibi asma köprü yapacağız. Bugün güzel bir gün, bereketli gün, madem açılışa geldik, madem cumanın bereketi var, 6 tane köy merak etmeyin, şimdilik yüzerek gelin, inşallah köprünüz de olacak” şeklinde konuştu.
Bülent Arınç törende konuşmasını şöyle sürdürdü:

“1950 öncesinde vakıf eserleri külliye, medrese onun, bunun elinde satıldı Allah korusun içkili mekan haline geldi. Biz 10 yıldan bu yana hükümetimiz döneminden bu güne kadar onları tekrar satın alıyoruz. Yeniden ihya ve imar ediyoruz. 10 yılda 3 bin 500 tane vakıf eserini aynen burası gibi yaptık.”

DİN MEDİNE’Yİ MEDİNE MEDENİYETİ OLUŞTURUR

Açılış töreninde bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Diyarbakır ve ilçelerinde insanlığın kültür biriminin izleri olduğunu söyledi. Eker, “İnanç tarihimizin, İslam inancının çok önemli bir parçası Peygamberler tarihi açısından son derece de önemli bir açılışı birlikte gerçekleştireceğiz. Diyarbakır’da, bu havzada 10 binlerce yıldır medeniyetler kurulmuş. İnsanlığın kültür birikiminin izleri var. İnsan topluluklarının oluşturduğu medeniyetin bir Medine’ye ve her Medine’nin dine ihtiyacı var. Yani din Medine’yi, Medine medeniyeti oluşturur, bunların üçü arasında böyle bir ilişki, böyle bir münasebet var. Bu sadece etimolojik manada değil, hayatın bütün alanlarıyla ilgili olarak bunu bu şekilde biliyoruz. Bu havza bir medeniyet havzası. Bu havzada gerçekte insanlık açısından çok kıymetli varlıkları barındıran şehirler olmuş. Zülkifl Peygamberin, Elyesa A.S’nin burada kabirleri var. Bunlar baraj nedeniyle aşağıda nehrin yatağına yakın bir yerde iken buraya taşındı. Ama sadece Zülkifl ve Elyesa A.S.’nin değil, Nebi Hürmüz, Nebi Zennun, Nebi Melik Nebi Ömer, Nebi Harun-i Asefi’nin ve Nebi Harut’un da bu bölgede kabirleri var” diye konuştu.

Konuşmaların ardından dualar eşliğinde restorasyonu tamamlanan Peygamber Kabirleri'nin açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Bülent Arınç, M. Mehdi Eker ve beraberindeki heyet restorasyonu biten Zülkifl Peygamber ve Elyesa Peygamber’in kabri şeriflerinin bulunduğu makamları ziyaret edip dua etti.