BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Suriye'den Hatay'a bir havan topu daha

Hatay'a atılan havan mermilerinin ardı arkası kesilmiyor. Bugün öğleden sonra kırsal alana bir havan topu daha düştü

Abone ol
İNTERNETHABER - Türkiye ile Suriye arasında düşük yoğunluklu savaş hali devam ediyor. Sabah saatlerinde havan topu mermisinin düşmesinin ardından Türkiye'nin sınırdaki askeri birlikleri tarafından anında Suriye'ye ''karşı atış'' yapıldı.

KÖYÜN 800 METRE UZAĞINA DÜŞTÜ

Yayladağı İlçesi'ne bağlı Aşağıpullayazı Köyü'nün yerleşim alanına 800 metre uzaklıktaki kırsal alana saat 15.00 sıralarında Suriye ordusunun muhaliflere attığı bir top mermisi düştü. Merminin düştüğü alanda yerleşim merkezi olmaması nedeniyle ölen yada yaralanan olmadı. 


3 MERMİYE 6 MERMİYLE KARŞILIK VERİLMİŞTİ

Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi köyünün hemen karşısında bulunan bölgede Beşer Esed'e bağlı güçler ile Özgür Suriye Ordusu arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Esed birliklerinin muhaliflere yönelik attığı 3 top mermisinden ikisi, Hatay'ın Yayladağ ilçesine bağlı Güveççi köyü karakolu yakınlarına biri de Altınözü ilçesi Hacıpaşa beldesi yakınlarına düştü. Türk askeri de Suriye tarafına toplam 6 atış yaparak karşılık verdi.

Muhalifler ile Suriye ordusu arasında dün geceden sabah saatlerine kadar süren çatışmalar dolayısıyla sınır köyü olan Güveççi'de korku dolu anlar yaşandı. Köyde yaşayan vatandaşlar evlerinden dışarı çıkmazken, Türk tarafından da Suriye tarafında karşı atışlar yapıldı.

SINIRDA ÇATIŞMA

TÜRKİYE İLE SURİYE ARASINDAKİ GERİLİM

İki ülke arasındaki ipler Suriye'den atılan havan toplarının Akçakale'ye düşmesinin ardından gerilmişti.

Bu saldırıda 5 sivil hayatını kaybetmişti.

Türkiye değişen angajman kuralları gereği Suriye'ye mislisle karşılık verip 2 kez bombalama yapmıştı.

TÜRKİYE SURİYE'Yİ VURDU haberinde olayın geniş özeti yer alıyor.
Çatışmaların yoğun şekilde devam ettiği, silah ve patlama seslerinin duyulduğu Harapjoz köyü tarafından dumanların da yükseldiği görüldü.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Hatay Valiliğinden bir açıklamada, “6 Ekim 2012 Cumartesi günü saat 07.00 sıralarında, Yayladağı 3’üncü Hudut Tabur Komutanlığı, 7’nci Hudut Bölük Komutanlığı, Güveççi Hudut Karakolu sorumluluk sahasında bulunan 358 no’lu Hudut Taşı mevkiindeki boş araziye, Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarından atılan 1 adet top mermisi Türkiye tarafına sınırı 50 metre geçerek düşmüştür. Top mermisinin düştüğü yer en yakın yerleşim yeri olan Güveççi köyüne yaklaşık 700 metre, Güveççi Hudut Karakolu’na yaklaşık 300 metre mesafededir. Top mermisinin Suriye Arap Cumhuriyeti güvenlik güçlerince sınır hattının Suriye Arap Cumhuriyeti tarafındaki Suriyeli muhalif gruplara atıldığı değerlendirilmektedir. Olayda herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır. Güveççi Hudut Karakolu’nda bulunan 81 mm.lik havan ile 4 atım yapılarak misliyle karşılık verilmiştir. Hudut birliklerimiz tarafından emniyet tedbirleri artırılarak, gözetleme faaliyetlerine devam edilmektedir” denildi.

DÜN DE MERMİ DÜŞMÜŞTÜ

Suriye bölgesinden atılan havan topu mermisinin biri dün Yayladağı ilçesindeki kırsal alana düşmüştü. Önceki gün de atılan bir havan topu mermisi Altınözü ilçesine bağlı Hacıpaşa beldesi Sarıbük mezraası yakınındaki fidanlığa düşmüştü. Türkiye'nin sınırdaki askeri birlikleri de anında ''karşı atış'' yapmıştı.
 
Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye bölgesinden atılan bir havan topu mermisinin Türkiye sınırından yaklaşık 50 metre içerideki, Yayladağı ilçesine bağlı Aşağıpulluyazı köyü kırsal alanına düştüğünü bildirdi.
 
Olayda ölen ya da yaralanan olmadığını bildiren Lekesiz, bölgedeki askeri birlikten anında ''karşılık'' verildiğini kaydetti. Köylülerin de patlamayı duyduğu öğrenildi.
 
HAVAN TOPU ALTINÖZÜ'NE DÜŞTÜ
 
Öte yandan, dün Suriye tarafından atılan bir havan mermisinin de Altınözü ilçesine bağlı Hacıpaşa beldesi Sarıbük mezraası yakınındaki fidanlığa düştüğü öğrenildi. Sarıbük mezraası sakinleri uzun zamandan beri, Suriye sınırında bulunan köylerde çatışmaların yaşandığını, kendilerinin yaşanan olaylardan çok rahatsızlık duyduklarını belirtti.
 
Bahçesine mermi düşen Sarıbük mezraası sakini Salim Şerekioğlu, dün 16.00 sularında evde oturduğu esnada bir patlama sesi duyduklarını ve hemen yere yattıklarını, çok korktuklarını kaydetti.
 
Önce deprem olduğunu düşündüklerini ifade eden Şerekioğlu, daha sonra bir patlama olduğunu anladıklarını söyledi.
 
Olayın ardından hemen dışarı çıktığı ve etrafı kontrol ettiğini vurgulayan Şerekioğlu, ''Etrafta bulunan çocuklar bir şey düştüğünü görmüş. Olay yerine gittim ve hemen ardından buraya bölgeye jandarma ve savcı geldi. Fidanlığa havan mermisi düştüğünü gördük'' diye konuştu.
 
Ahmet Şerekioğlu ise öğleden sonra bir patlama sesi duyduklarını, patlamanın ardından ortalığın toz duman olduğunu söyledi.
 
Patlamanın evlerine yaklaşık 100 metre mesafede fidanlıkta gerçekleştiğini ve hemen jandarmaya bilgi verdiklerini vurgulayan Şerekioğlu, ''Bölgeye jandarma olay yeri inceleme ekibi geldi. Ekipler bölgede incelemelerde bulundu. Çok sayıda şarapnel parçası toplandı. Köye 100 metre mesafe var zaten yani evlerden birine düşse ne yapardık bilmiyorum'' dedi.
 
Bu arada havan mermisinin bölgeye düşmesi üzerine ''karşı atış'' yapıldığı öğrenildi.