BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.401,23
HABER /  GÜNCEL

Şimdi bu asker neyin şehidi?

Disiplin koğuşunda gördüğü işkence sonucu 2,5 aydır yoğun bakımda bulunan er Uğur Kantar hayatını kaybetti.

Abone ol

KKTC'de vatani görevini yaparken, 'Disko' olarak tabir edilen disiplin koğuşunda gördüğü işkence nedeniyle komaya giren er Uğur Kantar, 80 gündür tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetti.

Kıbrıs'ta vatani görevini yaparken DİSKO olarak tabir edilen disiplin koğuşunda gördüğü işkenceden dolayı komalık olan ve 80 gündür GATA'da yoğun bakım ünitesinde tedavi gören er Uğur Kantar hayatını kaybetti.

Talihsiz erin babası Aydın Kantar, ölüm haberi ile yıkılırken sorumluların hakettikleri cezaya çarptırılması için sonuna kadar mücadele vereceğini söyledi.

Star'ın haberine göre, Kıbrıs'ta 28. Tümen, 61. Alay, 3. Tabur, 9. Bölük'te uzun dönem er olarak (90/2 tertip) askerliğini yapan Uğur Kantar'ın 1 Ağustos itibariyle terhis olması bekleniyordu. Terhisine iki hafta kala başına talihsiz olaylar geldi. İçtimaya geç kaldığı gerekçesiyle önce Disko diye tabir edilen askeri disiplin koğuşuna atılan Uğur Kantar burada işkencelere maruz kaldı. İddiaya göre Er Uğur Kantar dövüldükten sonra sandalyeye bağlanarak saatlerce güneş altında tutuldu. Fenalaşması üzerine hastaneye kaldırılan Kantar, durumunun ağırlaşması üzerine 25 Temmuz'da ambulans uçakla Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Hastanesine kaldırıldı. Beyninde ve iç organlarında hasar oluşan ve uzun süre susuz bırakıldığı için böbrekleri tahrip olan Uğur Kantar o tarihten beri yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyordu. Ancak tüm müdahalelere rağmen talihsiz asker kurtarılamadı ve önceki akşam ölümü gerçekleşti.

PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM

İstanbul Üsküdar'da manav dükkanı işleten Aydın Kantar, oğlunun başına gelen olaydan sonra işyerini kapatarak Ankara'ya gitmişti. 25 Temmuz tarihinden beri hastanede oğlunun iyileşmesi umuduyla bekleyen baba Aydın Kantar ölüm haberi ile yıkıldı. Baba Kantar, "Bu dünyada da bu işin peşini bırakmayacağım. Sorumluların adalet önünde hesap vermesi için elimden geleni yapacağım. Buradan yetkililere de sesleniyorum. Bunun hesabını sorsunlar" dedi. Oğlunun başına gelenleri öğrenmek için daha önce avukatı ile birlikte Kıbrıs'a da giden Aydın Kantar, birlikteki komutanlar ve olaya ilişkin soruşturma açan askerî savcıyla görüşmüştü.

BAĞLANARAK GÜNEŞTE BEKLETTİLER

Baba Aydın Kantar'ın ulaştığı bilgilere göre oğlu Uğur Kantar, terhisine iki hafta kala postası olduğu bölük komutanı tarafından içtimaya geç kaldığı gerekçesiyle bir hafta disiplin cezasına çarptırılmış. Disko diye tabir edilen askerî disiplin koğuşunda ilk günden itibaren işkence gören Uğur Kantar üç gün aç ve susuz bırakıldı. Başına ağır cisimlerle vurulan Kantar Temmuz sıcağına rağmen saatlerce güneşin altında tutuldu. Fenalaştığı gün de sandalyeye kelepçe ile bağlanarak güneşin altında saatlerce susuz bırakıldı. Bu halde iken de dövüldü. Talihsiz asker kendinden geçinde de hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili askeri savcılık 37 kişinin ifadesini alırken iki asker gardiyan da tutuklu bulunuyor.

TSK: SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Baki Kavun daha önce konuya ilişkin STAR'a yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

"Söz konusu er bölükte kavga etmekten 7 gün disiplin cezası almış ve 18-25 Temmuz tarihleri arasında bu cezasını çekmiş. 25 Temmuz'da çıkacağı gün fenalaştığı anlaşılınca hastaneye kaldırılmış ve askeri savcılığa haber verilmiştir. Askeri savcılık bütün cezaevi personelinin ifadesini almaya başlamış ve sonuçta bu askeri "tokatlamak ve susuz bırakmakla" suçlanan 2 gardiyan tutuklanmıştır."