BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,02
ALTIN 2.323,50
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP de 'Türklük'ten rahatsız oldu!

CHP yeni anayasa teklifi için pek çok öneride bulundu. 'Türklük' ifadesinin çıkarılması da bunlardan biri...

Abone ol

Yeni anayasa için teklif hazırlayan CHP, hukukçu kurmayları tarafından hazırlanan anayasa taslağında anadilde öğrenimden, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırılmasına kadar pek çok konuda yeni adamlar yer almasını istiyor.

CHP'nin hazırladığı taslakta anayasanın 66. maddesinde yer alan 'Türklük' ifadesinin yerine 'Yurttaşlık' öneriliyor.

EN BÜYÜK SIKINTI

En büyük sıkıntının bölünmüş yapı olduğunu belirterek, "Birbirine güvenmeyen katmanlar var. İşçi işverene güvenmez, sağcı solcuya güvenmez, biz AKP'ye AKP bize güvenmez. Tüm bunlara rağmen sürece güvenirsek bu iş bir yılda biter" dedi.

'TÜRKLÜK' YERİNE 'YURTTAŞLIK'

Anayasa'nın başlangıç ilkelerinin korunması ve Cumhuriyet'in nitelikleri öz bakımdan laik, demokratik, sosyal insan haklarına dayanan bir hukuk devleti olarak korunması ve pekiştirilmesi gerektiğini belirten Batum, 'Türklük' ibaresi çıkarılacak yerine getirilecek olan 'Yurttaşlık' ifadesi ırk, etnik köken veya dine dayanmayan hukuksal bir bağ olduğunu içermeli. Laiklik ilkesinin pekişmesi için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunlu olmaktan çıkarılmalı." ifadelerini kullandı.

ANADİL HAKKI

Taraf'ın haberine göre, "Yeni anayasa bir yılda biter" diyen Batum, devlet okullarında anadil öğrenme hakkının tanınması, barajın yüzde beşe çekilmesi gerektiğini söylerken, CHP'nin bir diğer komisyon üyesi Rıza Türmen ise, "Kırmızı çizgi diye bir şey olamaz. Ön koşulsuz masaya oturmak gerekir." şeklinde konuştu.