BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Şili'de hakimlerden darbe sonrası için özür

Şili Sulh Hakimleri Birliği, hakimlerin Pinochet diktatörlüğü döneminde temel hakları koruma görevini yerine getirememesi nedeniyle mağdurlardan ve Şili halkından özür diledi.

Abone ol

Şili'de hakimleri temsil eden kurum, üyelerinin '70'ler ve '80'lerdeki askeri yönetim dönemindeki tavırlarından ötürü ilk kez özür diledi.

Kurumun yayınladığı açıklamada, yargının o dönem temel hakların koruyucusu olma rolünü terk ettiği vurgulandı.

Hakimler, "Mağdurlardan ve Şili halkından af dileme zamanı gelmiştir." dedi.

Şili'de 1973-1990 yılları arasında önderliğindeki askeri diktatörlük döneminde 3 binden fazla insan öldürülmüştü.

Sulh Yargıçları Birliği'nin yaptığı açıklama, Pinochet'yi iktidara getiren darbenin 40. yıldönümünün hemen öncesine denk geldi.

Açıklamada, başta Yargıtay olmak üzere, birliğe bağlı üyelerin o dönem devletin saldırılarına maruz kalan insanları koruyamadığı ifade edildi.

Şili'de diktatörlüğün saldırısına uğrayan insanların haklarını korumak için yargının çok daha fazla şey yapmış olması gerekirken, hakimlerin, kendilerinden yardım isteyen mağdurların seslerine kulak vermediği ifade edildi.

Yetkililer tarafından kaçırılan ya da öldürülen yakınlarının bulunması için Şili'de mahkemelere yapılan 5 bin başvuru, bilgi olmadığı gerekçesiyle reddedilmişti.

Şili'deki sağcı hükümet, darbenin yıldönümünün resmi olarak anılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera geçen ay yaptığı açıklamada, 11 Eylül 1973 darbesinin "tarihsel bir gerçek" olduğunu ve 40. yıldönümünün "düşünme" zamanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Pinera açıklamasını, muhafazakâr senatör ve Bağımsız Demokratik Birlik partisinin eski lideri Hernan Larrain'in partisinin geçmişi nedeniyle özür dilemesi üzerine yapmıştı. Larrain, "Af diliyorum. Bu bir uzlaşma çağrısıdır." demişti.

Şili'de 2011'de kurulan bir komisyon, Pinochet diktatörlüğü döneminde devletin saldırısına maruz kalan kurban sayısının daha önce bilinen rakamları aşarak 40 bine ulaştığını ortaya koymuştu.

Dönemin ihlallerinden hayatta kalanlara ömür boyu ayda 260 ABD doları tazminat ödenmesine karar verilmişti.