BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sıkıysa şimdi de pis çingene deyin!

Demokratik açılım kapsımında kurulan Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu etnik ayrımcılığa izin vermeyecek

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA-
  Demokratik Açılım Projesi kapsamında kurulacak Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu için çalışmalara başlandı.Komisysonun ilk işi 'Nefret Yasası'nı hazırlamak olacak.

Yılbaşından sonra Komisyonunun kuruluşuyla ilgili yasa tarasının Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor. Kuruluşundan hemen sonra ayrımcılık iddialarıyla ilgili raporlar hazırlayıp bakanlıklara ve mahkemelere gönderecek komisyon Paris Kritirleri'nin Türkiye'de yerleşmesi için çalışmalarda bulunacak. .

AŞAĞILAYICI KAVRAMLAR TEMİZLENECEK
Komisyon kişileri, toplulukları rencide eden etnik, dini, inanç ve cinsiyet ayrımcı söz ve olayları ele alacak. Komisyon faaliyet geçince "Ermeni Dölü", "Yunan tohumu"; "Yezid'in kızı", "Pis çingene", Kızılbaş", "Elinin hamuruyla erkek işine karışma", "Eksik etek", "Kadının aklı kısa olur", "Gavur" gibi ifadelerin gündelik hayattan çıkarılmasına çalışacak.

STADLARDAKİ AYRIMCILIK DA KAPSAMDA
Toplum hayatının tüm alanlarındaki ayrımcılık ve aşağılayıcı ifadeleri silmeyi ve toplum zihniyetinde devrim yapmayı amaçlayacak komisyonun çalışmaları arasında spor alanlarındaki ırkçı, etnik ve inanca dayalı aşağılayıcı tezahuratlar da olacak. Yapılcak düzenlemeler içinde; Diyarbakırspor aleyhine atılan "Terörist Kürtler" gibi ifadelerin atılamaması da var.

TCK'da nefret suçlarına ilişkin bir düzenleme bulunmuyor. Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu'nun ardından Paris İlkeleri çerçevesinde 'Nefret Yasası' çıkarılacak.