BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Şikede Kanunu Köşk'ten veto yedi!

Cumhurbaşkanı Gül, şike cezalarında indirim öngören Sporda Şiddete Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u TBMM'ye iade etti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı'nın veto ettiği şike ve teşvik cezalarıyla ilgili Meclis'in yeni düzenlemesi, kamuoyunda, "Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ı kurtarma" çabası olarak görülüyor ve bazı kesimlerce eleştiriliyordu.

"KİŞİLERE YÖNELİK ÖZEL İNTİBA UYANDIRIYOR" GEREKÇESİ

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, yasanın TBMM'ye geri gönderilmesine ilişkin gerekçede şu ifadelere yer verildi:

''İncelenen Kanunla öngörülen değişikliklerin, ölçülülük ve caydırıcılık gibi ceza hukukunun temel prensiplerini etkisiz kılacağı ve bazı sakıncaları doğurabileceği düşünülmektedir.

Diğer taraftan, 6222 sayılı Kanunda değişiklik öngören bu Kanunun gerekçesinde, yapılan değişikliklerin diğer kanunlarda öngörülen suçlara verilen cezalar dikkate alınmak suretiyle adil ve hakkaniyete uygun cezalar belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildiği belirtilmekte ise de kamuoyunda, genel ve gereklilikten doğan bir düzenleme olmaktan ziyade, halen yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında bulunan kişilere yönelik özel bir düzenleme olduğu intibaını uyandırdığı, bu durumun da değişikliğin esas amacı dışında özel bir saikle hazırlandığı eleştirilerine sebebiyet verdiği görülmektedir.''

GÜL'E SANAL ALEMDE BASKI

Gül'ün kullandığı Twitter hesabına, Cumhurbaşkanlığı'nın mail adresine ve Çankaya Köşkü'ne faksla mesaj gönderen birçok futbolsever, Gül'den yasa değişikliğini Meclis'e iade etmesini istiyordu. Değişikliği 15 gün inceleme süresi bulunan Gül, bu sürecin dolmasını beklemeden kararını olumsuz yönde kullandı.

ŞAMİL TAYYAR'DAN GÜL'E TEŞEKKÜR

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, kamuoyunda şike yasası olarak bilinen kanun değişikliğini veto ettiği için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teşekkür etti. Tayyar, "Toplumda adalet duygusunun zedelenmesine fırsat vermediği için Sayın Cumhurbaşkanı'na çok teşekkür ederim. Bu kanun yürürlüğe girseydi spordaki çeteleşme ve mafyalaşmanın önüne geçmek zorlaşabilirdi" dedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş da, şu açıklamayı yaptı: "Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdiridir. Teklif siyasi partilerin ortak imzasıyla gündeme gelmişti. İade gerekçelerini görüp değerlendirmek gerekir."

YENİ DÜZENLEME NEYİ İÇERİYORDU?

-Şike ve teşvik primi suçlarına verilen cezayı azaltan ve Adalet Komisyonu'ndan geçen kanun teklifi, 2 madde değişikliğiyle Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Yeni düzenlemede şike ve teşvik primiyle ilgili suçlarda verilen '5 yıldan 12 yıla kadar hapis' cezası 'bir yıldan 3 yıla kadar hapse' düşürülmüştü. Suçların '1'den fazla işlenmesi halinde' 3 katına kadar cezanın artırılması öngörülürken 'artık cezanın dörtte üçüne kadar' uygulanacağı belirtiliyordu. Ayrıca 'hakkında soruşturma başlatılan kişinin soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar, spor federasyonlarında ve kulüplerinde yöneticilik yapamayacakları' hükmü de getirilmişti. Bunun yerine ilgili kişinin federasyon ve spor kulüplerinde yönetici olması sadece 'mahkûmiyet' halinde yasaklanıyordu.