BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,39
HABER /  GÜNCEL

Şike Yasası'ndaki şok edici detay

Meclis'te uzlaşılan ve şike cezasını 1-3 yıl hapse indiren yasada şok bir detayın olduğu ortaya çıktı. Kurtarma yasasını Aziz Yıldırım'ın avukatlarının hazırladığı iddia edildi.

Abone ol
Meclis'te uzlaşılan ve şike cezasını 1-3 yıl hapse indiren yasada şok bir detayın olduğu ortaya çıktı. Kurtarma yasasını Aziz Yıldırım'ın avukatlarının hazırladığı iddia edildi.

Kulüpler Birliği’nin partilere sunduğu yasa değişikliği önerisinde “Şikeye teşebbüs suç olmasın” maddesi olduğu ortaya çıktı.

Partiler reddedince,1-3 yıl hapis cezasında anlaşıldı. Söz konusu değişiklik çalışmasını Bıçakcı ile birlikte hazırlayanlar dikkat çekti:

YILDIRIM’IN AVUKATLARI HAZIRLAMIŞ

Bugün Gazetesi'nin haberine göre geçtiğimiz nisan ayında yürürlüğe giren "6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanunun” hafifletilmesi için yapılan girişimlerde sona yaklaşıldı. Kanun tasarısı Meclis Başkanlığı'nda tartışılıp onaylanacağı günü bekliyor.

Kulüpleri korkuttu

Özellikle 3 Temmuz’da başlayan futbolda şike skandalından sonra nisan ayında yürürlüğe giren şiddet yasası kulüplerin gözünü korkutmuştu. Kulüpler Birliği'nin siyasi partileri gezerek hafifletilmesi için uğraş verdiği tasarıda çarpıcı bir detay ortaya çıktı.

Futbol Federasyonu eski Başkanı ve FIFA Tahkim Kurulu Üyesi Levent Bıçakçı ile Aziz Yıldırım'ın avukatlarının hazırladığı yeni tasarıda "Şike sahaya yansımadığı takdirde suç olmaktan çıksın" önerisinin partilerden döndüğü öğrenildi. Şike skandalı nedeniyle tutuklanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın avukatlarının kanunun değiştirilmesi için müdahil oldukları iddiaları kamuoyunda şaşkınlığa neden oldu.

Yıldırım istifa edecek

Eski maddeye göre şikeye teşebbüs edenlere 5 ile 12 yıl arasında hapis cezası öngörülüyordu. Ancak ceza yine de hafifletildi. Bundan sonra yeni çıkacak kanundan sonra şikeye teşebbüs eden kişiler 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacak. Taslağın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçmesinden sonra Metris Cezaevi’nde bulunan Sarı-Lacivertliler'in Başkanı Aziz Yıldırım'ın görevinden istifa edeceği iddia ediliyor.

TFF’nin affı yok

Kulüpler "şikeye teşebbüsün” ceza olmaktan çıkarılmasını istiyor. Ancak özerk yapıya sahip olan TFF’nin 58. maddesi “Küme düşürülmeyle cezalandırılır” diyor.

Her ne kadar Kulüpler Birliği 'şikeye teşebbüse' ceza verilmemesi için uğraşsa da Futbol Federasyonu'nun şike ve teşvik primi ile ilgili talimatnamesi çok açık. Eskiden 55 olan ve sonradan 58 olarak değiştirilen maddeye göre şikeye teşebbüs etmek bile ağır ceza olarak kabul ediliyor. İşte maddede yazanlar:

"Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik pirimi verilmesi de bu kapsamdadır. Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir."

Başbakan görüşünü açıklamıştı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir süre önce, şiddet yasasının değiştirilmesine ilişkin çabalara değinmişti. "Bundan önceki yasa tasarısını kendileri getirdiler, yalvar yakar. Yine de kendilerine nedir görelim ama bizim kanun yapma anlayışına yakışmıyor dedik. Böyle yaz boz olmaz. Kişiye dönük yasa düzenleme mantığına döner ki, olmaz" demişti. Başbakan'ın bu yaklaşımına rağmen partiler değişiklik talebine imza attı.

Azaltmak isteyenler suç işlemeyi düşünenler

İstanbul Şehir Üniversitesi'nin organize ettiği, "Sporda Şiddet ve Şikenin Önlenmesi'' konulu sempozyumda konuşan Galatasaray eski yöneticisi ve hukukçu Mehmet Helvacı yasayı değiştirmek isteyen Kulüpler Birliği’ni üstü kapalı da olsa eleştirdi.

Trafik suçu değil

Helvacı, 6222 sayılı kanunda cezaların ağır olarak gösterilmesine katılmadığını belirtirken, cezaların indirilmesini isteyenlerin suç işlemeyi düşünenler olduğunu ileri sürdü.Helvacı şöyle devam etti: "Teşvik priminin cezasını kaldıranlar, olsa olsa teşvik primi vermeyi düşünenlerdir. Hiç istemeden şike yapılmaz veya teşvik primi verilmez. Bu bir trafik kazasında ölüme sebebiyet vermek değildir.''

10’u da 1’i de aynı kefede

Değiştirilmek istenen yeni tasarıda bir maddenin daha tartışma konusu olduğu belirtiliyor. Hazırlanan taslakta yer alan "Suçun tekrarı cezayı arttırmaz" maddesine siyasi partilerin soğuk baktığı kaydedildi. Yasa onaylandığı takdirde 1 kere şike yapanla 10 kez bu işe bulaşan kişi aynı cezayı alacak. Ancak bu maddenin Meclis'te tartışmalara neden olacağı şimdiden konuşulmaya başlandı. Onaylanmayacak maddelerden birinin de bu olacağı görüşü futbol kamuoyunda hakim olmuş durumda.

İdari yerine adli para cezası

Sunulan yasa tasarısında spor sahalarına kesici ve delici alet sokulması ile ilgili hapis cezalarının da tümüyle kaldırılmak istendiği belirtildi. Ancak siyasi partiler bu cezaların yasada kalmasını istedi. Ayrıca spor alanlarına usulsüz seyirci girişi ile sahalarda yasak alanlara girenlere verilen hapis cezaları ise idari para cezasına çevrilmek istendi. Fakat bu öneriye de soğuk bakıldı. Yapılan görüşmeler sonunda cezalara adli para cezası verilmesi öngörüldü. Cezayı ödemeyenler ise hapis yatacak.

SPOR OTORİTELERİ YENİ YASA TASARISIYLA İLGİLİ ZEHİR ZEMBEREK AÇIKLAMALAR YAPTI. BAKIN HANGİ İSİM NELER SÖYLEDİ

ELEŞTİRİLER ÇIĞ GİBİ

Gökmen ÖZDENAK (BUGÜN GAZETESİ YAZARI)

Kamuoyu baskısı: +6622 Sayılı Şiddet Yasası'nın değişitirilmesinin birinci nedeni bence kamuoyu baskısı, bunun başka anlatım tarzı yok. Keşke ilk başta kulüpler yasa için bu kadar duyarlı olsalardı. O zaman bu sorunlar gündeme gelmezdi. Şike cezalarının azalması konusunda vekillerin vereceği kararlara herkesin saygı duyması lazım.

Adem YILMAZ (BUGÜN GAZETESİ YAZARI)

Meclis'in aklından bile geçmez

Yüce bir Meclis’in kişiye özel indirim gibi fikri aklından bile geçirdiğini düşünmüyorum. Birbirleriyle rekabet içinde olan partiler bu yüce çatı altında bir yasa değişikliği yapıyorsa burada en küçük şüpheye mahal yoktur. Bir gerçek var ki yasa çıkarken spor kulüplerimiz, spor kamuoyu ilgi göstermedi. İçerideki kişiler sayesinde olayların büyüklüğü sorgulanmaya başlandı. 6622 Sayılı Yasa, ceza kanunda şike olaylarını ve spor anarşisini önlemek için çıkarıldı. Ben Federasyon'un hukuku ile ilgiliyim. Spor kamuoyu da onunla ilgilenmeli. 6622 Sayılı Yasa kişileri cezalandırıyor. Takımlara verilen cezalar Federasyon'un işidir. Futbol hukuku özerktir hiçbir mahkeme futbolun aldığı kararı değiştirmez. Bizi ilgilendiren bu tarafıdır.

Ayhan Bermek (FEDERASYON ESKİ YÖNETİCİSİ)

Eşitliğe zarar verir :Yasa değişimi Anayasa’daki eşitlik ve genellik ilkesine aykırıdır. Yargılanan kişilere özel olan kanunu değiştirmek ya da hafifletmek Anayasa’nın eşitlik ve genellik ilkesine zarar verir. Yasada herhangi isim yazmasa da kamuoyu kimin için çıktığını gayet iyi bilir. Bu konuda Anayasa eşitlik ve genellik ilkesine aykırı olduğu için yasa çıktığında gibi sivil kuruluşlar AnayasaMahkemesi’ne başvurabilir. Yasa iptal edilebilir.