BIST 10.268
DOLAR 32,28
EURO 34,81
ALTIN 2.411,75
HABER /  SAĞLIK

Sigarayı durduracak aşı bulundu

Bilim adamları, sigara tiryakiliğine son verecek bir aşı üzerinde çalışmaya başladılar.

Abone ol

ABD"nin San Francisco kentinde bulunan California Üniversitesi"nde ve sekiz farklı kurumda faaliyet gösteren bilim adamları, sigara tiryakiliğine son verecek bir aşı üzerinde çalışmaya başladılar.

Nicvax isimli aşıyla insan vücudunun antikor üretimi tetiklenecek ve antikorların nikotin moleküllerine tutunarak, nikotonin beyne ulaşmasına engel olmaları sağlanacak. Nikotinin beyne gitmemesi yüzünden sigara içmekten daha az zevk almaya başlayan tiryakinin nikotin bağımlılığı zamanla azalacak. Araştırmacılar, Nabi Eczacılık isimli ilaç şirketi tarafından geliştirilmeye çalışılan Nicvax aşısının denemelerinin başarılı olduğu takdirde, aşının piyasaya sürülmesinin iki yıla yakın zaman alacağını belirtirken, Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü"nden İlaç Tedavileri Bölümü yöneticisi Dr. Frank Vocci, sözkonusu aşının yanısıra iki ayrı aşının daha geliştirilmekte olduğunu, ancak Nicvax araştırmasının diğerlerine nazaran daha ileri noktada olduğunu söylüyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri"nin verilerine göre, ABD"de sigara içenlerin sayısında azalma olsa bile yılda 440 binden fazla insan sigara tiryakiliği yüzünden ölüyor.





Kaynak:Hürriyet