BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,05
ALTIN 2.504,74
HABER /  GÜNCEL

Sigaraya zam kaçakçılığı artırır!

Dila Tezemir sigara zammına sevinenleri görünce her zamanki gibi açtı ağzını yumdu gözünü;

Abone ol

Sigara, alkol ve bağımlılıklarla mücadele denilince sanatçı kişiliğinden ziyade başkanlığını yürüttüğü Hayat Boyu Sevgi Derneğinin bağımlılıklarla mücadelesi ile akla gelen Dila Tezemir sigara zammına sevinenleri görünce her zamanki gibi açtı ağzını yumdu gözünü;

Yaptığı yazılı basın açıklamasın da ;

Bağımlılık yapan bir maddenin fiyatına zam yapılmasına sevinmek mantıksız insanların işidir. Yıllardır bağımlılıklarla mücadele ettiğini topluma ispat etmek için didinen ve ders kitaplarına bile adını geçirtmeyi başaran bir sivil toplum kuruluşunun böyle bir konuyu gündeme getirmesi bile traji komiktir.Umuyorum bu bir şakadır ve komediden öte bir şey değildir.

Zira bağımlılığın profesyonel destek alınmadan bırakılamayacağını ve ancak farklı terapilerle bırakılabileceğini bütün bilimsel otoriteler kabul etmektedir. Hem ülkemizde hemen her şey de uygulanan ceza mantığı caydırıcı değil azmettirici eylemlere de sebep olmaktadır.

Her yanlışın ardından insanların cebindekine göz dikmek bir anlamda onları soymak ve sofralarındakini azaltmaya çalışmak adalet anlayışının maddi değerlere bağımlı olduğunun ifadesi değilmidir.

Sigara Türk toplumunun en çok bağımlısı olduğu alışkanlıklardan birisidir. Fiyatını arttırarak çözüm aramak yasadışı işler yapan rant kesiminin ekmeğine yağ sürmek olur. Kaçakçılık artar ve toplumu kolay para kazanmaya ve kullanıcıyı da kendini soyduğunu düşünen devlete karşı kaçak tüketim yapmaya zorlar.

Bu nedenle sigaraya zam geldi diye sevinen insanlarımıza ve cemiyetlere şöyle diyoruz. Bağımlılıkla mücadele konferanslarla ve lüks ofislerde oturarak olmaz. Ayda bir dergi çıkarmakla da olmaz. Hatta basın kuruluşlarıyla anlaşma yaparak her hareketini reklam yapmakla hiç olmaz. Buyrun birlikte sahaya, arka sokaklara inelim. Sigara bıraktıralım, içkiyi bıraktıralım ve bağımlıları tedavi ettirelim.

Devletimizin zararlı alışkanlıklarla mücadelesi takdire şayandır ama sanırım birileri onları yanlış bilgilendiriyor. Bakın resimlerdeki gerçeklerin sebebi sizlersiniz. Sigarayı yasaklarsanız kaçak sigara alınır, kaçağı zorlarsınız tütün sarılır. Burası Türkiye. Anlayışımız farklı kültürümüz farklı. Bizde herşey'in bir çaresi var.