BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sigaraya zam geldi ama zammı yazmak yasak!

Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret AŞ (Philsa), sigaradaki zam oranını ve fiyatlarını açıkladı.

Abone ol

İNTERNETHABER- Hükümet geçen hafta vatandaşı şoka sokan ÖTV zamlarını açıkladı. Zamlardan etkilenen önemli bir kalem ise kuşkusuz tütün mamülleriydi.

Hükümet zam dedi, firmalarda yeni haftaya yeni satış fiyatlarıyla girme kararı aldı. Zammı etiketlerine yansıtan ilk firma ise Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret AŞ (Philsa) oldu.

Zammın oranı ise küçümsenmeyecek boyutlarda:

Yüzde 28 ile yüzde 44 arasında.

Peki bu zammın ardından hangi sigara ne kadar fiyata tüketiciye sunulacak?

Ne yazık ki bu sorunun yanıtını size söyleyemiyoruz.

Çünkü yasak!

Doğru duydunuz sigaraya zam var ama ne kadar olduğunu söylemek yasak. Nedeni ise Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun...

Kanuna göre, devlet sigaraya zam yapabilir ama basın zamdan etkilenen ürünün adını ağzına alamaz. Hangi ürüne ne kadar zam geldiğini, ürünün adını kullanarak yayınlamak, tütün mamüllerinin reklamını yapmak anlamına geliyor. Hal böyle olunca tüketiciye de büfeye gidip sigara fiyatlarını sormaktan başka çare kamıyor. 

HAZIRLIKLI OLUN

Siz yapılan zamların ardından halen sigara tüketimine devam etme kararındaysanız sigara almaya tedarikli gitmenizi öneririz. Çünkü biz söylemeyemesekte sigaraya yapılan zamlar öyle ufak tefek değil.

Philsa'dan yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu kararıyla sigaraya uygulanan nispi vergi oranının yüzde 63'den yüzde 69'a çıkarılması ve Özel Tüketim ve Katma Değer Vergileri toplamının sigara perakende satış fiyatının yüzde 84,25'ine ulaştı.

BİRAZ İPUCU VERELİM

Biz yine de size birkaç ipucu verelim, siz de ayağınızı yorganınıza göre uzatın.

Yeni fiyatlandırmalara göre, daha önce 7 TL'ye satın aldığımız X markanın fiyatı artık 9 TL. 7.50 TL'ye satılan Y markası ise artık piyasanın en pahalısı olma ünvanına sahip. Fiyat tamı tamına 9.50 TL.

Listede fiyatı biraz daha insaflı olan Z markası ise artık 6.50 TL.

Yasak böyle olunca size de X'i, Y'yi ve Z'yi bulmak kalıyor.