BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Sigara üreticisi firmalara şok dava

Başsavcı sigara firmalarını zorda bırakacak! Çünkü sigara üreticisi firmalara 69 milyar TL tutarında dava açıldı.

Abone ol

Kanada'nın en büyük ve en kalabalık eyaleti Ontario'nun Başsavcısı Chris Bentley, ülkedeki sigara üreticisi firmalara 50 milyar Kanada doları (69 milyar TL) tutarında dava açtı.

Dava ile ilgili Eyalet Parlamentosu üyelerine bilgi veren Başsavcı Chris Bentley, çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Başsavcı Bentley, sigaranın neden olduğu sağlık sorunları nedeniyle, devlet olarak her yıl milyarlarca dolar harcandığını, sigara içmeyenlerin ödediği vergilerin de bu harcamalara gittiğini söyledi.

Başsavcı, "Bu davayla Ontario sakinlerinin ödediği ve sigara kaynaklı sorunlara harcanan vergilerin kurtarılmasını amaçlıyoruz. Bunun için 1955 yılını esas alarak bir hesaplama yaptık ve o yıldan günümüze kadar olan sigara kaynaklı sağlık giderlerinin, sigara üreticisi firmalardan tahsil edilmesi gerektiğine karar verdik. 50 milyar doların ödenip ödenmeyeceğine ya da ne kadar ödeneceğine elbette mahkeme karar verecek. Eyalet çalışanlarından, sağlık giderleri için yüksek oranlı vergiler ve kesintiler alınmakta. Mahkeme sonunda, çalışanların ödediklerinin onların vicdanını rahatlatacak şekilde telafi edileceğini umuyorum" dedi.

Ontario Başsavcısı Chris Bentley, dava sonunda mahkemenin bir tazminata hükmetmesi halinde paranın nasıl kullanılacağına ilişkin bigi vermedi.

Davaya tepkiler

Öte yandan dava üzerine ilk tepki, Kanada'nın en büyük sigara üreticisi Imperial Tobacco'dan geldi.

Şirket adına bir açıklama yapan Sözcü Eric Gagnon, Ontario eyalet hükümetini ikiyüzlü davranmakla suçladı.

Gagnon, "Sigara yasal bir ürün ve biz de devlet nasıl üretmemizi istiyorsa öyle üretiyoruz. Ayrıca milyarlarca dolar da vergi ödüyoruz. Şimdi böyle bir dava açılması, ancak ikiyüzlülükle izah edilebilir" dedi.

Başsavcı Bentley'nin açtığı davaya benzer davalar, 1990'larda ABD'nin 4 eyaletinde açılmış, 1999'da sona eren davalarda sigara firmaları, 50 eyalete 25 yıllık sağlık harcamaları içim toplam 246 milyar Amerikan doları (368.2 milyar TL) ödemişlerdi.

Kanada'nın New Brunswick ve British Colombia eyaletleri de, benzer şekilde sigara firmalarına dava açmışlardı.