BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Sigara içmenin bir zararı daha...

Uzmanlara göre günde sadece birkaç sigara içmek bile eklem iltihabı hastalığı riskini iki katına çıkarıyor.

Abone ol

İsveç'te yapılan bir araştırmada günde birkaç sigara içmenin bile eklem iltihabı hastalığına yakalanma riskini iki katına çıkardığı ifade edildi.

Araştırmada günde birde yediye kadar sigara içen kadınların hiç içmeyen kadınlara göre bu hastalığa yakalanma riskinin iki kat olduğu belirtildi.

SİGARAYI BIRAKSANIZ BİLE SONUÇ AYNI

Bu risk sigara bırakılsa da değişmiyor. Aynı araştırmada çıkan sonuca göre sigara 15 yıl önce bırakılmış olsa bile eklem iltihabı hastalığına yakalanma riski yine iki kat oluyor.

Eklem iltihabı doğuştan olan bağışıklıkla ilgili bir hastalık olup acı ve şişkinlik veriyor. Stockholm'daki Karolinska Enstitiüsü tarafından yapılan araştırmada 34.101 kişi incelendi. İncelenen kişiler 54 ile 89 yaş arasında değişiyor. Bu incelenen kişilerin 219'unda bu hastalık görüldü.

SİGARA İÇENLERDEN EKLEM İLTİHABI RİSKİ YÜKSEK

Veriler sigara içme süresinin eklem iltihabı görülme oranını artırdığını gösteriyor. 25 yıllık bir içicide risk, bir yıllık içiciye göre 1.6 kat arttığı gözlemlendi. Daha önceki araştırmada alkolün eklem iltihabı riskini düşürdüğü ortaya çıkmıştı.

Karolinska Enstitiüsü'nün yaptığı araştırmada ayrıca haftada beş bardak ve daha çok şarap veya biranın eklem iltihabı riskini yarıya düşürdüğü belirtilmişti.

Annals of Rheumatic Diseases dergisinde yapılan araştırmada güneş ışığının riski düşürdüğü ifade edildi.