BIST 10.194
DOLAR 32,34
EURO 34,87
ALTIN 2.395,70
HABER /  GÜNCEL

İsrail-Türkiye tazminat görüşmeleri yapılıyor

Mavi Marmara baskınıyla ilgili tazminat miktarını belirlemek üzere bir İsrail heyeti Ankara'da.Heyetlerin gündeminde, ödenecek tazminat miktarının belirlenmesi ve İsrailli askerler ile yetkililer aleyhine açılan davaların durdurulması var.

Abone ol

İsrail askerlerinin üç yıl önceki Mavi Marmara gemisi baskınıyla ilgili olarak ödenecek tazminat miktarının belirlenmesi için Ankara'da başladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun karşısında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ulusal güvenlik danışmanı Yaakov Amidror ile özel temsilcisi Yosed Ciehanover oturuyor.

Filistin'in Gazze Şeridi bölgesine uygulanan ablukayı aşarak insani yardım ulaştırmaya çalışan gemiye yönelik baskında biri ABD vatandaşı dokuz Türk'ün ölümü üzerine tarihinin en kötü dönemine giren iki ülke ilişkileri, İsrail'in geçen ay özür dilemeyi ve tazminat ödemeyi kabul etmesi üzerine girmişti.

Ankara'da toplanan heyetlerin gündeminde, ödenecek tazminat miktarının belirlenmesi ve İsrailli askerler ile yetkililer aleyhine açılan davaların durdurulup durdurulamayacağı konuları bulunuyor.

Türkiye ve baskında yakınlarını kaybeden aileler, Gazze Şeridi'ne yönelik abluka ve ambargoların sona erdirilmesini de talep ediyor.

Türk Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, olayın yıldönümüne rastlayan önümüzdeki ay Gazze Şeridi'ne yapmayı planladığı ziyaretin, iki ülke ilişkilerinde yeni bir gerginlik konusu olabilir.

Türkiye medyasındaki haberlerde, tarafları uzlaştırmaya çabalayan ABD Başkanı Barack Obama'nın, Erdoğan'ı misafir edeceği 16 Mayis'taki görüşmede ziyaretin ertelenmesini isteyebileceği belirtiliyor.