BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Sezere piknik çağrısı

Burhan Özfatura, Cumhurbaşkanı Sezer'e siyasileri, askerleri ve sivilleri pikniğe davet etmesini önerdi.

Abone ol

Kamu Etik Kurulu (KEK) üyesi ve eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura, Türkiye'nin temel sorunlarının ''daha rahat bir ortamda konuşulup, çözülmesi için'' Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Çankaya Köşkü'nde ''siviller, askerler, iktidar ve muhalefet partileri yöneticilerinin kravatsız, spor kıyafetlerle katılacağı bir pikniğe davet etmesini'' önerdi.

Özfatura, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ''varlık içinde yokluk çekildiğini'', bunun da ''kötü yönetimlerden'' ve ''diyalog olmamasından'' kaynaklandığını öne sürdü.

Türkiye'de ''oturulup, beraberce sohbet etme, danışma, müzakere ve münakaşa etme alışkanlığı bulunmadığını'' savunan Özfatura, politikacıların, askerin, yargının, medyanın, özel sektörün ''ayrı ayrı, herkesin kendine mahsus bir dünya kurduğunu'' ileri sürdü. Özfatura, Türkiye'de diyalogsuzluk ortamı bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Seçilmişlere bakıyorsun, Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında, iktidarla muhalefet arasında kopukluk var. Örfümüze ve ananelerimize göre Cumhurbaşkanlığı makamı çok önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, zaman zaman sivilleri ve askerleri, Çankaya Köşkü'nün o çok güzel bahçesinde, eşleri ve çocuklarıyla hatta torunlarıyla pikniğe davet etse bir kaynaşma zemini sağlasa bu yakınlaşma inanıyorum, hem sevgiyi artıracaktır, hem de çalışma potansiyeli yükselecektir. İnsanlar birbirini tanıdıkça, sevgi daha artıyor, husumet de azalıyor. Burada kravatsız olarak spor kıyafetle düzenlenecek piknikte, Cumhurbaşkanlığı personeli de mangalda bir şeyler yapsalar, Türkiye'nin konularını asker ve sivil, iktidar ve muhalefet orada müzakere etse ne kaybederiz? Bence çok şey kazanırız.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığım sırasında bunu ilçe belediye başkanlarıyla ve medya mensuplarıyla yaptık.''

Aynı davetin zaman zaman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da yapılmasının iyi olacağını belirten Özfatura, ''Türkiye'de azami müşterekler var. Ama inatlaşma ve diyalogsuzluk her şeyi sıkıntıya koyuyor. Yabancılar bunu beraber golf oynamayla hallediyorlar. Bush çiftliğine davet ediyor'' diye konuştu.

KAMU ETİK KURULU'NA ŞİKAYETLER...

Kamu Etik Kurulu'nun ''Marko Paşa rolünü oynamaya başladığını'' kaydeden Burhan Özfatura, her mağdur olan, haksızlığa uğrayanın dertlerinin kendilerine yollandığını bildirdi.

Kurula gelen şikayet konularını ilgili bakanlık, müfettişlikler ve Başbakanlık Denetleme Kurulu'na aktardıklarını, gerekli incelemenin yapıldığını ifade eden Özfatura, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bize gelen şikayetlerin başında, haksızlığa uğradığını iddia eden ve kötü muameleyle karşılaştığını bildirenler oluyor. Ayrıca ahlaka ve hukuka aykırı durumlarda bize ihbar ediliyor. Kanuna göre, Kamu Etik Kurulu olarak, bakanlıklardan bize yardımcı olmalarını isteme hakkımız var. Bunu kullanıyoruz.

Türkiye'de gerçekten ahlaki zaafiyet yaşıyoruz. Bunu önlemek aileden başlamak üzere, kreşten itibaren çocuklarımıza etik kültürü, ahlak kültürü verilmesi lazım.''

Özfatura, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mayıs ayında bir günü ''Etik Günü'' olarak kutlama kararı aldığını, bunun da sevindirici olduğunu söyledi. Burhan Özfatura, Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütlerinden olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) ''Etik Ödülü'' tarzında bir çalışma yapması için öneri sunduklarını da kaydetti.