BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Sezer yol haritasını gösterdi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İsrail'deki resmi temaslarına başladı.

Abone ol

İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav ile biraraya gelen Sezer, Ortadoğu'da kalıcı istikrarın sağlanması için BM kararları ve yol haritası çerçevesinde görüşmeler yapılmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Sezer ve Katsav, heyetlerarası görüşmelere başkanlık ettikten sonra basına ortak açıklamada bulundu.

Sezer, ''ziyaretim sırasında bu ilişkilerimizin ve işbirliğimizin yeni bir değerlendirmesini yapacağız, bölgesel sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunacağız. Türkiye ile İsrail arasındaki bu çok yoğun, çok boyutlu ilişkilerin ve işbirliğinin bölgenin barış ve güvenliğine katkı sağladığına inanıyorum" dedi.

Sezer, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararları ve 'yol haritası' çerçevesinde görüşmeler yürütülmesinin iki devletli çözüm hedefinin yaşama geçirilmesinde tek uygun yöntem olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Sezer, ''bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde Türkiye'nin her iki tarafla özel ilişkilerinden yararlanarak barış yolundaki tüm çabaları desteklemeyi sürdüreceğini bir kez daha yineledik'' dedi.

Heyetlerarası görüşmelere Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan ve Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu ile öteki ilgililer katıldı.

Katsav: "Türkiye İsrail'in müttefikidir"

İsrail Cumhurbaşkanı Katsav ise, Sezer ile görüşmelerinde birçok konuda görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulduklarını belirterek, ''bu görüşme iki ülke arasında her alanda var olan güçlü ilişkilerin bir nişanesidir'' dedi.

Katsav, görüşmede İsrail-Filistin uyuşmazlığı, ikili ilişkiler konularını değerlendirdiklerini belirterek, bazı konulardaki gelişmeler hakkında duyduğu endişeleri dile getirdiğini bildirdi.

Özellikle İran konusu olmak üzere bazı uluslararası konuları da dile getirdiklerini belirten Katsav, Sezer'in ziyaretinin bölge istikrarına ve iki ülke ilişkilerine katkıda bulunduğunu söyledi.

Türkiye'ye AB'ye giriş süresinde 'büyük başarılar' dilediğini ifade eden Katsav, Türkiye'nin AB üyeliğini bölge istikrarı için büyük bir katkı olarak gördüklerini ve dünya ekonomisi için olumlu bir adım olarak algıladıklarını belirtti.

Katsav, ''İsrail Türkiye'yi müttefik bir ülke olarak görüyor ve inanıyor ki, her iki ülkenin çıkarları için, bütün bölge için bu karşılıklı işbirliği çok önemlidir. Bu ilişkilerimiz karşılıklı çıkarlardan öte evrensel insani değerlere, demokratik değerlere ve bölgeye istikrar kazandırmak gerektiği inancına dayanmaktadır" diye konuştu.