BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SPOR

Seyrantepe rüya değil gerçek

Taraftar neredeyse umudunu kesmişti. Ancak o stad yapılacak. Seyrantepe'ye yapılacak stadın imzaları atıldı.

Abone ol

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) 3483 sayılı belgesinde yer alan maddelere göre bundan böyle yeni stat için top tamamen devletin elinde ve ortada Başbakan'ın bu konuda kesin talimatı var. Ayrıca belgedeki bilgilere göre hiçbir açık kapı da bulunmuyor.

24 ayda tamamlanacak
Yeni stadın özellikleri bile Başbakan Erdoğan'ın imzasının hemen üstündeki satırlarda yer alıyor. Yani, stat 52 bin kişilik, çok amaçlı ve üstü kapalı olacak. 24 ayda tamamlanacak tesis, Beşiktaş ve Fenerbahçe'de olduğu gibi hemen Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne verilecek. Genel Müdürlüğün de diğer kulüplere yaptığı gibi devredeceği stadı Galatasaray 49 yıllığına bedelsiz olarak kullanacak.

Bu arada statların, kulüplere devrini öngören kanun taslağının yürürlüğe girmesi halinde Galatasaray bu hakkı hemen kazanamayacak. Stadı devletin yapması nedeniyle Cim-Bom tapuyu almak için örneğin Fenerbahçe'den daha fazla para ödeyecek.

Belgede Başbakan'ın imzasının yanı sıra TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın onayı da yer alıyor. 21 Ağustos'ta imzalanan ve ilgili şube yetkililerinin paraflarının da bulunduğu belgenin ardından çalışmalar da hızlandırıldı. Seyrantepe'deki arazinin çukur olması nedeniyle stat yeri daha düz bir bölgeye kaydırılırken, bu çalışma 6 ay sürdü. Bu aşamanın ardından ihale mayıs ayında açılacak ve en kısa zamanda temel atılacak

İsmi sonra belirlenecek
Ali Sami Yen Spor Kompleksi ismi verilecek arazide yer alacak stadın ismi daha sonra belirlenecek. Devlete, üst kullanım hakkı kulübün elinde bulunduğu için kira ödenmeyecek Galatasaray yönetimi, spor kompleksinden yılda 50 milyon dolar gelir bekliyor. Sarı-kırmızılı kulüp, Ali Sami Yen Stadı'da kalması halinde, kredi bularak yeni tesisini kendi yapacak, daha önceki anlaşmalar çerçevesinde kira ödeyecek, borçlar bitinceye kadar yılda sadece 8.5 milyon dolar civarında gelir elde edecekti. Üstelik stadın kapasitesi 40 bini aşamayacak ve devletin olmaya devam edecekti. Ayrıca anlaşma gereği 15 kişilik ayrı bir portatif stat inşaası da gündeme gelecekti.
Bu arada Ali Sami Yen Stadı'nın yanında yer alan eskiden üstünde otopark bulunan bölge ise yine Galatasaray'ın olarak kalacak. Stat inşaatı sırasında ise Galatasaray maçlarını Ali Sami Yen'de yapmaya devam edecek.

İşte şartlar
Yeni stadın işletme süresi yılda en az 100 günle sınırlı kalacak.
Kulüp, yeni stadı sadece milli maçlara vermekle yükümlü olacak.
Her türlü organizasyon, kulübe verilecek para karşılığı yapılacak.
Çimler her yıl değiştirilecek. Avrupa'daki sezonluk çim sistemi kullanılacak.

Halil Özer-Milliyet