BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.410,14
HABER /  GÜNCEL

Seyirciysek biz de günahkarız

Medeniyetler İttifakı'nın toplantısında Erdoğan net konuştu: "Seyirciysek biz de günahkarız."

Abone ol

Türkiye ve İspanya'nın önderliğinde yürütülen Medeniyetler İttifakı'nın İstanbul toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, "Bize göre Medeniyetler İttifakı da, 21'inci yüzyılın küresel barış projesidir" dedi. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

İSTANBUL ÖRNEĞİ

Farklı kültür ve inançlar arasındaki kutuplaşmaların ortadan kaldırılmasının zorunluluk haline geldiği bir dünyada yaşıyoruz. Raporun böyle bir ortamda dünya kamuoyuna sunulması, heyecan verici bir adımdır. İstanbul, tarihte farklı medeniyetleri buluşturup kaynaştırmıştır. Türkiye, Medeniyetler İttifakı için başlı başına bir semboldür. 

BİZLER DE GÜNAHKARIZ

Felaket senaryoları sahipleri bilsin ki, medeniyetler çatışmak yerine ittifak oluşturmaya gidecektir. Bu yolda dayanışma içinde olacaktır. Öfkeler kabardıkça, bundan en çok masum insanlar zarar görmüştür. Çocuklar, kadınlar, yaşlılar zarar görmüştür. Bizler de tribünde seyirci olarak kalmışızdır. Öyleyse bizler de bunun günahkarları arasındayız. Ortak geleceğimiz için sorumluluk almak mecburiyetindeyiz. 

KÜRESEL TEHDİDE KARŞI

Küresel bir tehdide en iyi küresel cevap Medeniyetler İttifakı'dır. Bütün ülkeleri ittifakı desteklemeye çağırıyorum, 'Gelin bu amaç etrafında kenetlenelim' diyorum." 

FİLİSTİN'E ACİL DESTEK 

Medeniyetler İttifakı Projesi Üst Düzey Grup raporunda, İsrail- Filistin sorununun Batı ile Müslüman toplumlar arasındaki ayrılığın başlıca sembolü haline geldiği, uluslararası toplumun vakit kaybetmeksizin Filistin sorununa odaklanması gerektiği vurgulandı. Batı'nın Müslüman ülkelerde yürüttüğü askeri harekatlar hala tüm dünyaya yayılmakta olan korku ve düşmanlık ortamının derinleşmesinde önemli bir etkendir" denilen raporda, "Irak'taki şiddet ve ölüm sarmalı ile Afganistan'da süren ihtilaf, terör gruplarının kadrolarını takviye etmelerini kolaylaştırmaktadır" ifadesi yer aldı.

TAVSİYELER


Artan küresel eşitsizliğe, fakirliğe ve namus cinayetlerine de vurgu yapılan raporda yer alan bazı tavsiyeler ise şunlar:

* Uluslararası toplum vakit kaybetmeksizin Filistin sorununa odaklanmalı ve çözüm arayışlarına hız vermelidir.

* İslam dünyasındaki iktidar çevreleri tarafından şiddet yanlısı olmayan siyasi gruplara dinci veya laik nitelikleri gözetilmeksizin siyasete katılım imkanı sağlanması, hem Müslüman, hem de Batılı toplumların çıkarlarına hizmet edecektir.

* Raporda, ayrıca, Kofi Annan tarafından özellikle kriz anlarında kültürlerarası gerginliğin giderilmesine yardımcı olacak, bir yüksek temsilci atanması da tavsiye edildi.

Kaynak:www.sabah.com.tr