BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.310,22
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Sadece bir roman değil gerçek

Sevgi Özel, büyük Marmara depremini anlattığı romanında yıldızlar mı suçluydu? diye sordu

Abone ol

Sevgi Özel, Çınar Yayınları tarafından yayımlanan yeni romanında Marmara depremini anlattı. 17 Ağustos 1999’da yaşanan, binlerce insanın öldüğü, binlercesinin yaralandığı, binlercesinin evsiz barksız, çocukların anasız babasız kaldığı Marmara depremini bütün dünya “yüzyılın yıkımı” olarak nitelemişti. Yabancı ekipler, göçüklerdeki toz bulutu yatışmadan yardıma koşmuş, dünyanın öteki ucundan ekmekler soğumadan gelmiş ama Ankara’dan bölgeye sıcak ekmek gidememişti.

Sevgi Özel, yaşayanların tanıklığına, belgelere dayanarak yazdığı romanda “Yıldızlar mı Suçluydu?” diye soruyor. Deprem sonrası yaşananları değerlendiren Sevgi Özel, binlerce insanın ölümünden, koskoca bir bölgenin yerle bir olmasından ders almayanların sürekli başkasını suçlamasını, tüm olayları eleştirel bir bakışla kurgulayarak, yeryüzünde suçlu kalmadığına göre “asıl suçlu yıldızlar mıydı” diye haykırmamızı sağlıyor.

Romanda, bu büyük yıkımda yalnız Marmara Bölgesinin değil, devlet örgütünün de şiddetli bir sarsıntı geçirdiğini görüyoruz. Yardıma gelen yabancı kurtarma ekiplerinin bürokrasiye takılıp havaalanlarında saatlerce bekletilmesi, devletin tepesindeki insanların birbirinden kopuk açıklamaları, felç olan iletişim ağı ve yollar, en yetkili ağızların olayı “cinayet” diye nitelemesi ve bu cinayetin yeterince sorgulanmaması; 1999’dan sonra her gece saat üçte korkuyla uyananların psikolojik destek alması ya da alamaması; öte yandan ölü soyucuların yaşattığı başka yıkımlar ve her şeye karşın insan olmanın ne anlama geldiğini gösteren çarpıcı örnekler…

Yapıt, acı yüklü öykülerle dolu; ama bu öykülerin bir daha yaşanmaması için kim ne yapıyor, kim neleri yapmıyor ya da yapanları engelliyor, bunları düşünmemizi sağlıyor. 1999’dan bu yana deprem korkusuyla yaşayan insanların, daha önceki depremleri unuttuğu ya da unutur gibi olduğu gerçeğini anımsatıyor.

Sevgi Özel, Yıldızlar mı Suçluydu adlı bu romanını deprem acısını yaşayanların ve kendisinin isyanı olarak niteliyor. Özel’in dileği bu romanın, “Ölenlere rahmet, kalanlara sabır” dilemenin, başka yıkımları engelleyemediğinin anlaşılması, özellikle içinde bulunduğumuz günlerde 1999 sonrası yaşanan acıları unutturmamak, böylesi acıların bir daha yaşanmaması için uyanık olunmasını sağlamak gibi bir işlev üstlenmesi…
Sevgi Özel’in Çınar Yayınları’ndan 2005 yılında da “Dilimde Tüy Bitti” adlı kitabı yayımlanmıştı