BIST 9.464
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.492,53
HABER /  GÜNCEL

Ses kaydında 8 farklı montaj var!

İşin uzmanı anlattı. ABD 4 ülkeyi dinliyormuş, biri Türkiye!

Abone ol

Vatan Gazetesinden Deniz Güçer'in haberine göre, Bilgisayar mühendisi Yılmaz Sönmez: “Amerika’nın dinleme yaptığı 4 ülke var; İngiltere, Türkiye (Gölbaşı), Güney Kore ve Almanya. ABD en çok ülkeyi Türkiye’den dinliyor.

Deniz Güçer'in sorularını yanıtlayan Bilgisayar mühendisi Yılmaz Sönmez'in açıklamaları konuya ışık tutması açısından oldukça yararlı görünüyor, İşte Sönmez'in açıklamaları...

3 TİP KRİPTOLU TELEFON 

- Kriptolu telefonun diğer telefonlardan farkı nedir?

İki modeli var. Bir tanesi donanım özellikli modelli telefonlar. Bunlar özel bort ve tasarımla yapılır. İkinci modelde her türlü telefon özel bir yazılım yüklenerek dönüştürülür. Üçüncüsü de var aslında; Hem yazılım, hem de özel tasarım telefonla birlikte çalıştırılan telefonlar.

BAŞBAKAN'IN TELEFONU ÖZEL TASARIM 

- Başbakan hangisini kullanıyor?

Başbakanın telefonu, ASELSAN’ın özel tasarımı. TÜBİTAK’ın yaptığı özel şifreleme algoritması ve yanında özel işletim sistemiyle birlikte tasarlanan, özel bir model.

ŞİFRE TEHDİT EDİLEREK DE KIRILABİLİR

- Şifre nasıl bir yöntemle kırılıyor?

Şifre yalnızca şifreyi yapanlar, satın alanlar ya da tehdit edilerek kırılabilir. TÜBİTAK şifreleme algoritması, 4-5 ülkede olan çok kuvvetli bir algoritma. 40 bin bireysel PC’nin 120 sene hiç durmadan çalışarak, bir sıralama sitemi ile kırılması gerek. Eğer 120 sene sonra 40 bin bilgisayar şifreyi kırarsa, çözeceği kelime iki harfli bir hece olacaktır. Yani bir ‘ve” için 120 sene, 40 bin makina çalışmalı. Başbakanın bir konuşmasının çözmek için ihtiyaç olunacak PC adedini ve zamanı siz düşünün.

BİZDE KRİPTO DEVLETİN KURUMU OLAN TUBİTAK'IN 

- ABD, Merkel’i dinledi. O da kriptolu bir telefondu değil mi?

Evet. Ancak bize göre farkı şuydu, telefon şifreleme algoritması ABD’li bir şirketindi ve ABD devletinin özel işlerini yapıyordu. Bizde ise kripto devletin kurumu olan TÜBİTAK’ın, Türk devletinin malıydı. Algoritmayı yazan da Türk devletine çalışan bilgisayar mühendisleriydi. Hoş Başbakan’ı dinlemek için kripto telefonların şifrelerini kaptıran polis, mühendis de Türk ama... Kaçtıkları ülke ABD olmuştur. Kime hizmet ettikleri ise okuyanların hayal gücüne kalmış.

GERİSİNİ SİZİN HAYAL GÜCÜNÜZE BIRAKIYORUM 

- 7 bin kişinin dinlendiği iddia edildi. Aynı anda bu kadar kapsamlı dinleme mümkün mü?

Size dünyanın tüm istihbarat merkezlerinin bildiği ama güzel halkımızın bilmediği ya da farkında olmadığı bir şeyden bahsedeyim. ABD’nin kendi ülkesi hariç, dinleme yaptığı 4 ülke vardır; İngiltere-Londra, Türkiye Ankara (Gölbaşı), Güney Kore- Seul, Almanya -Münih. Bu ülkelerden en kuvvetli ve en çok ülkeyi dinlediği ülke tabii ki Türkiye. 70 ülkeyi kapsayan bir dinleme ağı Türkiye üzerinden geçen fiber hattır. Gölbaşı’na Akdeniz üzerinden Londra’dan gelmektedir. 7 bin kişi nedir ki! Türk Telekom’un dünyanın en büyük Data merkezini Gölbaşı’nda kurması manidar. Türk Telekom da sözde Lübnanlı birilerinin alması ve CIA çalışmış mühendislerin burada çalışması da manidardır. Gerisini sizin hayal gücünüze bırakıyorum.

YAPANLAR AMATÖR BİR GRUP YA DA BİLEREK YAPILMIŞ

- Başbakan ve oğlunun ses kayıtlarının, dublaj veya montajlanmış olması mümkün mü?

Buna montaj denemez bence. Bilerek mi bu kadar bariz ses montajı yapılmış? Acemi altı bir montaj. Ses hücreleri arasında bariz bir firem farkı var. Şöyle açıklarsak daha iyi olur: 10 piksel bir fotoğraf makinesiyle çekilen bir resme 5 piksel fotoğraf makinesi ile çekilen bir resimle montaj yapılmaya çalışılmış. Her iki resimde çözünürlük farkı oluşmuştur. Bu ses kaydında tam 8 farklı montaj var. Her farklı katman ise farklı firem ses hücrelerinden oluşmakta. 8 farklı fotoğraf makinesinden resmin bir araya gelmesi gibi bir resim /ses kaydı olmuştur. Yapanlar ya amatör bir grup ya da bilerek yapılmış, adrese teslim bir gizli uyarı olmuş.

Biz bu tespitleri kendi stüdyomuzda “Colin” adı verilen bir özel yazılım programı ile yaptık. 1500 dolar civarında bir maliyeti olan bu yazılım ses dosyalarını belli bir fortama çevirip farklılıkları gösteriyor. Bu yöntemle ses hücreleri arasındaki farklılıklar ortaya çıktı.

BAŞBAKAN KENDİ BÖCEĞİYLE VURULDU

- Bir de meşhur böcekler var. Dinleyen adresi her zaman bulmak mümkün mü? Mesela Başbakan’ın çalışma ofisinden çıkan böcek bir iz bırakmış mıdır?

Meşhur böceklerin Başbakan’ın gizli ödenekle kaçan polis müdürü ile istifa eden, dışarıdan şirket kuran diğer polis müdürü vasıtasıyla Ruslardan alınan 10 bin böcekten biri olduğu söylentisi geziniyor sektörde. Başbakan’ın kendi böceğiyle vurulmuş olduğunu düşünüyorum. Bu böcekler offline çalışmakta, yani böcek detektörle bulunamaz. Çok yüksek kapasitede ses kayıtı yapıyorlar. Saat pili büyüklüğünde, metal yuvarlağa yakın böcekler olduğu söyleniyor. Biri bu böceği koymak için hedef odaya girmeli ve kayıt bittiğinde böceği çıkarmak için ikinci kere girmeli. Benim merak ettiğim ise 10 bin böcek deniliyor. Bu kadar böcek nerelere konmuş olabilir? Kaç makam odası kaç yatak odası ve kaçı hala kayıtta? Toplamda 46 bin saatlik ses kayıtı olması gerek.’

O MÜHENDİSLER TUTUKLANMALI

- Teknolojiye bakıp ‘Bunu CIA, MOSSAD yaptı’ demek mümkün mü?

Başbakan gördüğünde ‘Bizim böcekler’ demiş midir diye düşündüm. Bu olayda şuçlular gün ışığı gibi belli, TÜBİTAK’taki 5 mühendis ve Başbakanın odasına iki kere girecek yetkideki kişiler. TÜBİTAK Bilgisayar mühendislerini de merak ediyorum. Akıllarını peynir ekmekle mi yemişler? Başbakanı dinlemesi için kripto telefonu şifrematiğini kaptırmışlar. Bence o mühendislerini hemen tutuklanmaları gerek. Bu çocukların başına bir şey gelmeden, korumak için bir hücreye saklanmalılar yoksa yaşamaları çok zor. Yurt dışına kaçırmadan tedbir alınmalı. Ya gözlerini karartmışlar ya da ajanlara bilerek veya bilmeyerek hizmet etmişler. Burada bu telefonların sadece Başbakan’da olduğunu da unutmamak gerekiyor.