BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,71
ALTIN 2.420,04
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan ve Gül imzalı plan

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı eylem planı...

Abone ol

Temel insan hakları konularında çarpıcı düzenlemeler vaat edilen Erdoğan ve Gül imzalı bir ‘eylem planı’ yayınlandı

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin İhlallerinin Önlenmesine İlişkin Eylem Planı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bütün bakanların imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Planda özellikle Gezi eylemleri sırasında gündeme gelen, polis şiddetinden kaynaklanan ölümlerin önlenmesi için yasa değişikliklerinin yapılacağı ve büyük tartışma yaratan internet yasasında, düşünce özgürlüğünü sınırlayan düzenlemelerin gözden geçireleceğinin vaat edilmesi dikkat çekti. Sunuş yazısında, “Son yarım asra sığan uluslarüstü ve uluslararası kurumsallaşması ışığında ‘insan hakları hukuku’ insanlığın ‘kozmik vicdan’ı haline gelmiş bulunmaktadır” denildi. Eylem planındaki hedeflerden bazıları şöyle:

- Asker intiharlarında ihmali bulunan yetkililerin etkin bir şekilde yargılanmaları sağlanacak.

- Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu AİHM içtihatları doğrultusunda gözden geçirilecek. Orantısız güç kullanarak ölüme ve yaralamaya neden olan kolluk görevlileri hakkında AİHM içtihatları doğrultusunda etkin adli ve idari soruşturma yapılması yönünde çalışmalar yapılacak.

- İşkence ve kötü muamele nedeniyle devlet tarafından ödenen tazminatların, kamu görevlisinden tahsili için rücu yolunun etkili kullanılması için mevzuat değişikliği yapılacak. Kamu görevlilerinin sorumlu olduğu iddia edilen her türlü ölüm, yaralama, işkence olayında soruşturma prosedürüne ilişkin mevzuat AİHM standartları doğrultusunda gözden geçirilecek.

HASTA MAHKUMLARA ÇÖZÜM

- Mahkumların fiziksel ve psikolojik muayenelerinin periyodik olarak etkili şekilde yapılacak ve gerekli tedavi imkânları sağlanarak durumlarına uygun ortamda barındırılacak.

- Arama, el koyma ve iletişimin denetlenmesine ilişkin mevzuat AİHM içtihatları doğrultusunda gerekirse değiştirilecek.

- İfade ve medya özgürlüğünü kısıtlayan hükümler gözden geçirilerek AİHM içtihatları doğrultusunda yeniden düzenlenecek