BIST 10.282
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.412,71
HABER /  GÜNCEL

Şemdinliye dokunan yanıyor!

Şemdinli'ye dokunan yanıyor. Olayı soruşturan yargı mensuplarının başına gelmeyen kalmadı.

Abone ol

Şemdinli'ye dokunan yanıyor. Önce İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun görevinden alındı, sonra Savcı Sarıkaya meslekten ihraç edildi. Son olarak da Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan'ın görevden alınması isteniyor

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım günü Umut Kitabevi'ne bomba atılması olayını soruşturan yargı mensupları ve üst düzey bürokratlar birbiri ardına mesleklerini kaybediyor. İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve Savcı Ferhat Sarıkaya'dan sonra Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan'ın da görevden alınması istendi.

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nce hazırlığı tamamlanan adli yargı yaz kararnamesi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na teslim edildi. Kurul tarafından incelenmeye alınan taslakta Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan'ın bu görevinden alınmasının önerildiği bildirildi.

İLK GİDEN UZUN OLDU
'Dokunanı yakan' bir olay haline gelen Şemdinli davasıyla ilgili gelişmelerden ilk etkilenen isim Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun oldu. Uzun'dan hemen sonra Şemdinli olayları hakkında iddianame hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç edilmesi kararı geldi. Hakkında yargı süreci devam eden Sarıkaya, ilk aşamada davadan çekilirken, Şemdinli olayları nedeniyle bu kez de Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan'ın görevden alınması gündeme geldi.

Şemdinli olayıyla ilgili ilk yanan görevli İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun oldu. Sabri Uzun, Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonu'na bilgi verdiği sırada, bölgedeki bombalama eylemlerinin neden engellenemediği yönündeki soruya, "Hırsız evin içinde olursa kilit işe yaramaz" demişti. Uzun'un bu açıklamaları bazı kesimleri rahatsız ettiği yorumları üzerine Uzun, kısa sürede görevden alınmıştı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek yaptığı açıklamada Uzun'u "Kamu görevlisinin görevi bilgi vermektir, yorum yapmak değil. Eğer bir tereddüdü varsa amirlerine bildirseydi" diye eleştirmişti.

Şemdinli olaylarını araştıran Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya ise hazırladığı idddianame nedeniyle meslekten ihraç edildi. Şemdinli olaylarıyla ilgili 124 sayfalık iddianame hazırlayan Sarıkaya, olayları Kürt sorunuyla ilişkilendirdikten sonra yaşananların münferit bir eylem olmadığını iddia etmişti. Şemdinli iddianamesi'nde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt başta olmak üzere olayla bağlantılı askeri yetkililerin isminin yer alması ise Sarıkaya'nın ihracına neden olmuştu. Ankara'da siyasi krize dönüşme eğilimini taşıyan iddianame nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt sert açıklamalar yaparken, Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı süreci tartışmaya açılmıştı.

Savcı Sarıkaya'nın hazırladığı iddianame Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, yapılan yargılama sonucunda sanıklara 39 yıl hapis cezası verilmişti.

SIRA BAŞSAVCI KAÇAN'DA
Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan da Şemdinli davasına bulaşan yargı mensuplarının uğradığı akibetle yüzyüze kaldı. Adalet Bakanlığı, adli yargıda görev yapan yaklaşık bin 600 hakim ve savcının görev yerinin değiştirilmesini öngören kararname taslağı hazırladı. Taslakta, Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan'ın bu görevinden alınması da öneriliyor. Taslakta, Van Cumhuriyet Başsavcılığı, rektör Yücel Aşkın ve Şemdinli olaylarının arkasından açılan dava iddianamelerinin basına sızması yüzünden böyle bir öneri getirildiği belirtiliyor. Şemdinli olayları olduktan sonra Hakkari Valisi ile Şemdinli Kaymakamının görev yerleri de değişmişti. Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz, Tokat'a atanırken, Tokat Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu da Hakkari'ye gönderilmişti. Şemdinli Kaymakamı M. Cihat Feslihan ise Karabük'ün Ovacık İlçesi Kaymakamlığı'na atanırken, Feslihan'ın yerine Eskişehir'in Alpu İlçesi Kaymakamı Altuğ Çağlar getirilmişti.

İddianame dokundu

Van Barosu Başkanı Ayhan Çabuk, Şemdinli davasında 'dokunulmazlara dokunulduğu' için bu kadar önemli mevkilerde bulunan kişilerin görevinden olduğunu söyledi. Çabuk, "Şemdinli iddianamesi askeri kişilere dokundu. Bazı kurumlar gerçekten hâlâ halkın iradesi üstünde, parlamentonun üstünde. Buna dokunan çok sert reaksiyon görüyor"dedi. İhraç kararlarına da dikkat çeken Başkan Çabuk, buradaki temel amacın hukuka gözdağı vermek olduğunu savundu. Çabuk, şöyle konuştu: "Bu ülkede adalet ve hukuk adına çalışan hakim ve savcılar vardır. Şemdinli davası bir milat olmuştur. Kimse kendini hukukun üstünde görerek bazı suçlar işlemeyecektir. İhraç gözdağıdır. Savcılara gözdağına rağmen görevini yerine getirmişlerdir. İktidarın hukuka destek vermesi gerekir."

Haber: BEHÇET GÜNGÖR
Kaynak:Yenişafak