BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,07
ALTIN 2.464,86
HABER /  POLİTİKA

Selahattin Demirtaş'tan şaşırtan iddia

BDP destekli Hakkari Bağımsız Milletvekili adayı Selahattin Demirtaş ilginç açıklamalar yaptı.

Abone ol

Hakkari bağımsız adayı Selahattin Demirtaş, "Kürtler kendilerine bir devlet sunulsa dahi bunu kabul etmeyecekler" iddiasında bulundu. Demirtaş'ın "Dağa neden çıkmadın?" sorusuna verdiği cevap dikkat çekti.

Demirtaş Akşam gazetesinden Burcu Bulut'a seçim bölgesi Hakkari'de konuştu. Seçilemezse siyaseti bırakacağını sözlerine ekleyen Demirtaş, Muğla PKK sorumlusu olarak tutuklanan abisi hakkında şunları söyledi:

"Ağabeyim, tutuklandı, 12.5 yıl hapis yattı ve çıktı. Sonra siyasete girdi, başına gelenleri zaten kamuoyu biliyor. Tekrar tutuklandı, girdi, çıktı. Şimdi aktif siyasetten uzak."

DAĞA ÇIKMAMAKLA O DÖNEM BELKİ EN ZAYIF YOLU SEÇTİM

"Öfkelenen gençler dağa çıkıyorlar. Siz neden çıkmadınız?" sorusuna Demirtaş'ın cevabı çok konuşulacak:

Herhangi bir çözüm şansı kalmadığına inanan gençler dağa çıkarlar. Halen çıkan gençler var. Onlara neden böyle yapıyorsunuz diyemiyorum. Çünkü üniversite yıllarımda ben de bunu düşünmedim değil. Ben de çıkabilirdim, yapmadım. Çıkmamakla 'en mantıklı olan yolu seçtim' de demiyorum. O dönem belki de en zayıf olan yolu seçtim. Tümüyle tesadüftür gitmemiş olmamız."

SİYASET YAPIN

Demirtaş bu sözlerin ardından gençlere "siyaset yapın" çağrısını da yineledi. Kürt gençlerine seslenen Demirtaş, bakın neler diyor:

"Hiçbir zaman Kürt gençlerine 'dağa gidin' demedim, demem de! Kendisi dağa gitmemiş olan birisinin başkasının gitmesi yolunda telkinde bulunması ahlaki değil. Ben şu an siyasetteyim, siyaset yapıyorum. Bütün gençlere istisnasız çağrım 'gelin partide siyaset yapın' olur."

BDP İLE PKK'NIN TALEPLERİ ÇOK YAKINLAŞTI

PKK'nın bağımsız Kürdistan talebinden vazgeçtiğini savunan Demirtaş, iki tarafın da çok yakınlaştığını belirterek ortak ortak noktaları anlattı:

"Biz de, PKK da sorunun demokratik özerklikle çözüleceği kanaatinde. Anadilde eğitim, anayasal vatandaşlık, özel ekonomik yatırımlar, geçmişin araştırılması, Öcalan'ın ve bütün siyasi tutukluların serbest bırakılması gibi başlıklar ortak.."

KÜRTLER DEVLET SUNULSA DAHİ KABUL ETMEYECEKLER

Demirtaş, BDP'nin uzun vadede ayrı bir devlet kurmak istediği yönündeki iddialara karşı çıkıyor. Muhabirin bağımsız Kürdistan hatırlatmasına verdiği cevap hayli ilginçti:

"Bu algı tümüyle haksız mı oluştu? Doğrusu geçmişte Kürtler bunu çok istediler. Son yıllarda Türkiye'de yaşayan Kürtler devlet aygıtının aslında çok da faydalı bir şey olmadığını ideolojik olarak tartıştılar ama sonra vazgeçtiler. Bu nedenle Kürtler kendilerine bir devlet sunulsa dahi bunu kabul etmeyecekler. Amacımız Kürdistan kurmak olsa, seçimlere giderek böyle bir mücadele vermeyiz. Bu bile bir mesaj veriyor."

ZANA DA GÜL DE AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR

Leyla Zana'nın "7 yaşına kadar Türkçe öğretmeyin" çağrısına Demirtaş, Cumhurbaşkanı gül örneğiyle destek veriyor:

"Cumhurbaşkanı'nın İstanbul'da konferansta yaptığı bir konuşma var; 'Biz anadilimiz Türkçe'yi iyi konuşamadığımız için ikinci dili öğrenemiyoruz. Türkiye'de ikinci dili konuşan çok az insan var bunun da nedeni anadili iyi öğrenememesi' diyor. Bir gerçeğe vurgu yapıyor. Anadilin hayati bir konu olduğunun altını çiziyor. Leyla Zana söyleyince kıyamet koparanlar Sayın Cumhurbaşkanı'nın aynı şeyi söylediğini görsünler. İkisinin de söylediği aynıdır, biri Türkler biri Kürtler için söylemiştir tek fark odur."