BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,59
ALTIN 2.383,91
HABER /  GÜNCEL

Sel felaketinde dikkatsizliğin bedeli

2 kişinin can verdiği TIR parkının sahibi için hapis istendi. Zehir zemberek iddianamedebelirtilen ihmaller oldukça çarpıcı!..

Abone ol

Türkiye, 9 Eylül 2009'da İstanbul'da yaşanan sel felaketiyle sarsıldı. Ortaya çıkan bilanço korkunçtu. Tam 31 kişi can vermişti. Selin vurduğu yerlerden biri de İkitelli'deki Kamer TIR Parkı'ydı. Orada 13 ceset bulundu.

11'inin selle sügeldiği ancak 2 şoförün TIR'da uyurken ölüme yakalandığı ortaya çıktı. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, Kamer TIR Parkı'yla ilgili iddianameyi tamamladı. Parkın büyük hissesine sahip olan İdris Tan Kamer'in 'taksirle ölüme sebebiyet vermekten' 3 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

TARLA VASFINDA GÖRÜNÜYOR

Kamer, facia sonrası 'Arazi 1977'de tarafımca alınmıştır ve 1995'ten beri ruhsatı 4'er aylık yasal periyotlarda yenilenmektedir' demişti. İddianamede parkın tarla vasfında gözüktüğü ve 1995'ten bugüne ruhsatsız çalıştırıldığı belirtildi.

Parkın, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi sınırlarında iken imar planına göre atık su arıtma tesisi, çöp toplama ve imha merkezi olarak ayrıldığı, 2005'te Organize Sanayi dışına çıkarıldığı bilgisi yer aldı. Alanın TIR parkı olarak işletilmesi için 1995'de geçici ruhsat alındığı da belirtildi. Parkın, felaket gününe kadar ruhsata bağlanmadığı ve ruhsat alma imkanının bulunmadığı belirtilen iddianamede 'Bu durumun Kamer tarafıdan bilinmesi gerektiği, ancak kesin ruhsat alınmadan işletildiği belirtildi.

Parkın Ayamama Deresi yatağı olduğu ve aynı bölgenin geçmişte de sel felaketi yaşaması nedeniyle 'Sel olaylarının gerçekleşebileceğinin öngörülebileceği' vurgulandı. Dere yatağının TIR parkı olarak işletilmesi nedeniyle suyun doğal akışının engellendiği ve TIR'da geceleyen maktullerin ölümlerinin öngörülebilecek mahiyette olduğu belirtildi.

DİKKATSİZLİK, İHMALKARLIK

Savcılık, parkta, 'TIR sürücülerinin araçlarında gecelememeleri ve olası yoğun yağışlarda insanlar için tehlike yaratabileceği' yönünde hiçbir uyarıcı işaret bulunmadığına dikkat çekti. İddianamede şüpheli İdris Tan Kamer'in dere yatağında insanların topluca bulunabilecekleri tır parkının işletmek suretiyle dikkatsiz, tedbirsiz ve ihmalkar davrandığı belirtildi. 

BAKAN DA SÖYLEMİŞTİ

Felaket sonrası Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da selin TIR'ları önüne katıp menfezlerin önünde set oluşturmasının felaketin boyutunu büyüttüğünü belirtmişti. Yıldırım, 'Bu bir sonuçtur, Bu birden bire olan bir şey değildir. Yılların birikimidir. Doğaya ne kadar saygı gösteriyorsak, doğa da bize o kadar müsamaha ediyor' demişti.

İŞLETME BENİM TASARRUFUMDA

Felaket sonrası garajın yüzde 24.5'lik hissesinin işadamı Cihan Kamer'e ait olduğu ifade edilmişti. İdris Tan Kamer ise 'Arsa üzerinde kurulu olan garaj işletmesi, yüzde 51 büyük hisse sahibi olarak benim tasarrufumdadır. Cihan Kamer'in sorumluluğu, gelir ortaklığı yoktur' demişti. (Akşam)