BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.510,74
HABER /  GÜNCEL

Şekerbank Rabobank'a satılıyor

Yaklaşık birbuçuk senedir süren Şekerbank ile Rabobank arasındaki görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı ve hisse alım satım sözleşmesi imzalandı.

Abone ol

Buna göre Hollanda'nın bankacılık devi olan ve özellikle mortgage alanında adından söz ettiren Rabobank, Şekerbank'ın yüzde 36.5'ine 124 milyon YTL ödeyecek.

Konuyla ilgili açıklama Şekerbank'tan İMKB'ye gönderildi.
Açıklamada hisse devrinin anlaşmanın diğer şartlarının yanında gerekli yasal izinlerin alınmasının ardından gerçekleştirileceği belirtildi.

Yatırımcıya çağrı yapılacak

Açıklamaya göre, Şekerbank hisselerinin üçte birinden fazlasını alan Rabobank, Şekerbank hissedarlarına da çağrı yapacak. Taraflar Rabobank'ın çağrı süresinin sonunda Şekerbank'ın yüzde 51 oranındaki çoğunluk hisselerine sahip olacağı yönünde de anlaşmaya vardı.

RADOBANK

Yüzde 25-40 arasındaki pazar payı ile Hollanda piyasasında en geniş finansal hizmet sağlayıcısı olan Radobank Grubu, konut kredilerinde lider ve Avrupa'nın en fazla işlem hacmine sahip internet bankası konumunda. Banka, kooperatif yapısıyla 9 milyondan fazla bireysel ve ticari müşteriye sahip bulunuyor.

Rabobank Grubu, Hollanda'da 300 büyük bağımsız yerel Rabobank'tan oluşuyor.

Rabobank Grubu ayrıca Rabobank International (kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve uluslararası bireysel bankacılık), De Lage Landen (leasing ve bayi finasmanı), Gilde Investment (risk sermayesi), Interpolis (sigorta) and Robeco (varlık yönetimi) gibi kuruluşları içeriyor. Bankanın uluslararası ağı, 34 ülkede 236 ofisi kapsıyor.

Rabonank International, 1996'dan beri Türkiye'de gıda ve tarım sektöründeki firmalara kurumsal bankacılık hizmeti veriyor.

Çağrı süresi içinde Rabobank'ın hissedarlık oranı yüzde 51'e ulaşmadığı takdirde eksik kalan kısım Vakıf tarafından Rabobank'a satılacak.

Şekerbank hakkında

Şeker pancarı üreticisi ve şeker sektörünün finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 19 yılında, Pancar Kooperatifleri Bankası adı altında Eskişehir'de kurulan ve şekerpancarı üreticilerinin pancar kooperatiflerindeki küçük birikimlerinin birleşmesiyle oluşturulan sermaye ile çalışmaya başlayan banka, 1956 yılında Ankara'ya taşınarak Şekerbank adını aldı.

1993 yılından itibaren özel banka statüsüyle, yurtiçinde 200 şubesiyle hizmet veren bankanın, yüzde 36 oranında hissesi borsada işlem görüyor.

Sektörde 16'ıncı

Bankanın ortakları, Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam Vakfı, Şekerbank T.A.Ş. Personeli Vakfı, S.S. Konya Pancar Eki Koop., Konya Şeker Fabrikası A.Ş., Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş., Pankobirlik S.S. Pancar Eki Koop. Birl. ve geri kalanı halka açık oran ile 24 Pancar Kooperatifi olarak sıralanıyor.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre Şekerbank, 31 Mart 2005 itibariyle 3 milyar 108 milyon 944 bin YTL'lik aktif büyüklüğüyle Türkbankacılık sektöründe 16. sırada bulunuyor. 200 şubesi bulunan Şekerbank'ın toplam personel sayısı ise 3 bin 427.

Kaynak: