BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.432,07
HABER /  GÜNCEL

Şehit pilotların naaşı çıkartıldı

Akdeniz'de flaş gelişme! Düşen uçağımızdaki pilotların naaşı denizin dibinden çıkarılıp Malatya'ya gönderildi.

Abone ol

Suriye'nin düşürdüğü keşif uçağındaki iki pilotun naaşları Nautilus'a çıkartıldı. TSK pilotlara ait elbise ve uçak parçalarının fotoğraflarını yayınladı.

Türkiye şehit pilotlarının cenazelerine 13. günde ulaştı ve denizden çıkarttı. Cenazeler ABD'nin arama gemisi Nautilus tarafından bulundu. Gemiye çıkartılan cenazeler Malatya'ya gönderildi.

TSK sitesinden yaptığı açıklama ile pilotların cenazelerinin çıkarıldığını duyurdu. Açıklamadan önemli bölümler şöyle;

DENİZ DİBİNDE 8 PARÇA BULUNDU

Uçağımızın düştüğü ve uçağımıza ait olduğu değerlendirilen malzemelerin bulunduğu bölgede yoğunlaşarak yapılan dip taramasında, ortalama 1260 metre derinlikte, toplam 17 hat üzerinde, 8 gün, 5 saat (toplam 197 saat) arama görevi icra edilmiş ve deniz dibinde sekiz ayrı parça tespit edilmiştir.

NAAŞLARI BULDUK

R/V NAUTILUS araştırma gemisi, TCG ÇEŞME tarafından sonar ile koordinatları belirlenen 1.20120705160413.jpgmevkilerde 3-4 Temmuz 2012 tarihlerinde doğrudan belirlenmiş noktalarda görüntülü dip araması icra etmiş ve uçağa ait bazı parçalara ve pilotlarımızın naaşlarına ulaşılmıştır.

Pilotlarımızın naaşlarının; TCG ÇEŞME’nin dip araması neticesinde tespit ettiği enkazın bulunduğu mevki civarında, Suriye sahilinden 8,6 deniz mili mesafede, 35 48.3079 Kuzey, 35 37.9357 Doğu ve 35 48.2877 Kuzey, 35 37.9274 Doğu koordinatlarında bulunduğu tespit edilmiştir.

CENAZELER BUGÜN ÇIKARILDI

Pilotlarımızın naaşları, 05 Temmuz 2012 tarihinde denizden çıkarılarak Malatya’ya intikal ettirilmiştir.

ERDOĞAN TATİLİNİ YARIDA KESTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bodrum'da ailesi, damatları ve torunlarıyla çıktığı tatili yarıda keserek, Suriye'nin düşürdüğü uçakta şehit olan pilotlarımız için yarın Malatya'da düzenlenecek olan cenaze törenine katılacak.
HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

GEMİNİN ENKAZI ÇIKARILIYOR

TSK açıklamasına göre pilotların naaşının bulunmasının ardından uçağa ait parçalar denizden çıkarılıyor. Açıklamada "NAUTILUS araştırma gemisi ve TCG İNEBOLU gemisi vasıtasıyla uçağa ait parçaların denizden çıkarılması çalışmalarına koordineli bir şekilde devam edilmektedir" denildi.

PARÇALAR ÇOK ÖNEMLİ

Uçağın parçaları olaya dair karanlık noktaları çözmek açısından büyük önem taşıyor. Suriye yönetimi uçağın kendi hava sahasında uçaksavarla düşürüldüğünü iddia ederken, Türkiye'ye göre olay uluslararası hava sahasında gerçekleşti.

Bu menzile ise ancak bir füzenin ulaşabileceği biliniyor. Bu nedenle uçağın enkazı, neyle düşürüldüğünü göstermesi ve tarafların iddialarının sınanmasını sağlaması açısından önemli.

TSK'NIN AÇIKLAMASINDAKİ HARİTA

TSK bugün yaptığı açıklamaya bir de harita ekledi. Bu haritaya göre pilotlarımızın naaşı Suriye karasularında bulunuyor.

İşte o harita;

1.20120705155810.jpg

14709.jpg

UÇAĞI BULAN NAUTİLUS GEMİSİ
TITANIC'İ DE BULDU


Uzunluğu 65 metre, genişliği 10 metre olan dünyanın en ünlü araştırma gemisi Nautilus'un sahip olduğu donanım, Titanic başta olmak üzere Bismark, Lusitania gibi birçok tarihi geminin bulunmasında da kullanıldı. Çok güçlü bir sonarı olan gemi ayrıca derin sularda hareket edebilen ve yüksek çözünürlüklü görüntü aktarabilen iki adet araca sahip.

1.20120705115614.jpg

GÜNLÜK 70 BİN DOLAR ALIYOR

Türkiye'nin geminin sahibi olan şirketle Ankara'daki ABD Büyükelçiliği aracılığı ile temas kurduğu belirtilirken, Nautilus'un günlük ücreti oldukça yüksek. 48 mürettabatı bulunan geminin günlük masrafı 70 bin ila 100 bin dolar arasında değişiyor.

Nautilus, Ege ve Akdeniz'de araştırmalar yapmak amacıyla 2008 yılından beri Türkiye'deydi.