BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.405,19
HABER /  GÜNCEL

Şehit dedesi rüyasına girdi

87 yıl sonra dedesinin mezarını buldu. Herşey o rüyayla başladı..

Abone ol

Manisa'nın Kırkağaç ile Akhisar ilçeleri sınırında bulunan Harta Tren İstasyonu mevkisinde 1920 yılında şehit olduğunu öğrendiği dedesi Süvari Yüzbaşı Halil Beyin mezarının bulunduğu haberi, İstanbul'da yaşayan Aytun Baysal Baysan ve ailesi için adeta bayram hediyesi oldu.

Baysan (68), eşi Keziban Baysan ile Kırkağaç şehir mezarlığında bulunan dedelerinin mezarını ziyaret etti. Ziyarette ilçe Kırağaç Kaymakamı Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Rıza Kayadipli, Kırkağaç 6.Jandarma Alay Komutanı Albay Vedat Çolak ve garnizonda görevli subaylar hazır bulundu.

Baysan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırkağaç Kaymakamı Aykut Pekmez'in göreve gelir gelmez Kırkağaç'ın müdafaasında ilk şehit olan yüzbaşının anıtında yazan Osmanlıca yazıları ilçe Müftüsü Hasan Çakıroğlu'na tercüme ettirerek kimlik bilgilerine ulaştığını, bilgiler doğrultusunda Ankara'da yaşayan teyzesi Ebazer Yeşil (87) ile kendisine ulaşıldığını söyledi.

Annesi Kadriye Mukaddes'in bu yılın mart ayında vefat ettiğini kaydeden Baysan, öykülerini şöyle anlattı:

DEDESİ SİTEM ETTİ

''Dedemin şehit olmasının ardından genç yaşında 4 çocuğu ile dul kalan anneannem terzilik yaparak, mevlit okuyarak yavrularını büyütmüş, ayrıca şehit maaşı almış. Annem, öğretmen olan babamla evlenmiş. Bir gün rüyamda bilmediğim dedemi gördüm. 'Neden beni arayıp ziyaret etmiyorsunuz' diye sitem etti. Rüyadan sonra dedem hakkında bilgi almak için Milli Savunma Bakanlığı'nın ilgili birimleri ile yazışmalar yaptım. Dedemin Kırkağaç Harta Tren İstasyonu müdafaasında şehit olduğunu, mezarı olup olmadığı hakkında arşivlerinde bilgi bulunmadığını, resminin olmadığını bildirdiler.

Kırkağaç Kaymakamı Aykut Pekmez, adresime dedemin mezar fotoğrafları ile dedem hakkında geniş bilgiler gönderdi. Bize değeri hiçbir şeyle ölçülemeyecek olan bu mutlulukları yaşattılar.''

Baysan, eşi ile Kaymakam Aykut Pekmez'i makamında ziyaret ederek, teşekkür etti. Kırkağaç Belediye Başkanı Rıza Kayadipli de Şehit Yüzbaşının Ankara'da yaşayan 87 yaşındaki kızı Ebazer Yeşil'e ''fahri hemşehrilik beratı'' verdiklerini kaydetti.