BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,84
ALTIN 2.427,92
HABER /  GÜNCEL

Şehit ailelerini kahreden toplantı!

PKK'nın paravan kuruluşu DPI'nın, Ankara'da Mason Locası'nın karşısındaki Cezayir Lokantası'nda bir toplantı yaptığı belirtilirken, toplantıya katılan isimler de verildi...

Abone ol

Yeni Akit'in haberine göre, Toplantıya, Cengiz Çandar, Ali Bayramoğlu, Hasan Cemal, Hilal Kaplan, Bejan Matur, Mithat Sancar, Yavuz Baydar ve Sezgin Tanrıkulu gibi isimler katıldı.

Uluslararası arenada "Türkiye'ye müdahale edilmesi ve bağımsız Kürdistan kurulması" görüşünü dillendiren bir isim olan Kerim Yıldız'ın direktörü olduğu DPI'nın, "gerçek yüzlerinin" deşifre olması üzerine Galatasaray Üniversitesi'nin iptal ettiği bölücü toplantıyı dün bir başka adreste gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Kamuoyu, basından gizli bir şekilde kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen toplantıda nelerin konuşulduğunu, katılımcılara neler anlatıldığını merak ediyor.

GSÜ İPTAL ETMİŞTİ

Galatasaray Üniversitesi, dün yapılması planlanan toplantı, "organizatör DPI'nın arkasında PKK'nın olduğunu" deşifre eden yazı ve haberler üzerine iptal edilmişti. GSÜ, böylesi bir örgütün toplantısına ev sahipliği yapmaktan son anda vazgeçmişti.

CEZAYİR LOKANTASI'NDA TOPLANDILAR

Pervasızlıkta sınır tanımayan PKK bağlantılı bu örgütün toplantı için yeni bir adres belirlediği, toplantıyı dün başka bir adreste gerçekleştirdiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, DPI önceki gün davetlilere yeni bir mesaj geçerek, GSÜ'nün iptal ettiği toplantıyı Cezayir Lokantası'nda yapacaklarını bildirdi.

İŞTE TOPLANTIYA KATILANLAR

Dün sabah saat 10.00 sularında başlayan skandal toplantı Cezayir Lokantası'nda saatlerce sürdü. AK Parti'ye yakın akademisyen ve gazetecilerin de davet edildiği toplantıya, DPI ve organizatör Kerim Yıldız'ın ortaya çıkan PKK bağı ve GSÜ'nün iptal kararına rağmen katılım olup olmayacağı merak ediliyordu. Davetlilerden kimlerin toplantı için Cezayir Lokantası'na geldiği bir bir tespit edildi. Sabah saat 09.30'dan itibaren şu isimler DPI'nın toplantısı için Cezayir Lokantası'na geldiler:

¥ Cengiz Çandar (Radikal Yazarı)

¥ Ali Bayramoğlu (Yeni Şafak Yazarı)

¥ Hasan Cemal (Milliyet Yazarı)

¥ Hilal Kaplan (Yeni Şafak Yazarı)

¥ Bejan Matur (Zaman'ın eski Yazarı)

¥ Mithat Sancar (Taraf Yazarı)

¥ Yavuz Baydar (Sabah Yazarı)

¥ Sezgin Tanrıkulu (CHP Milletvekili)

NELER KONUŞULUYOR?

Basına kapalı gerçekleştirilen skandal toplantı için günün erken saatlerinde Cezayir Lokantası'na DPI görevlisi yabancılar da geldi. Bu yabancıların Amerikalı oldukları ifade edilirken, kamuoyu, basından gizli bir şekilde kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen toplantıda nelerin konuşulduğunu, katılımcılara neler anlatıldığını merak ediyor.

ÇANDAR, TOPLANTI ARASINDA MASON LOCASINA GİRDİ ÇIKTI

Bu arada, Cengiz Çandar'ın toplantı arasında Cezayir Lokantası'nın yakınındaki Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası'na girip çıkması dikkat çekti. Çandar'ın, mason locasına bu kısa ziyaretinin skandal toplantının içeriğiyle bir ilgisinin olup olmadığı sorgulanıyor.

AĞIZLARINI BIÇAK AÇMIYOR

Öte yandan, cep telefonlarından ulaşmaya çalıştığımız bu isimlerin sessizliğe bürünmeleri dikkat çekti.

DPI GERÇEĞİ

DPI, İngiltere'de aynı adreste faaliyet gösterdiği Kurdish Human Rights Project(KHRP) yani Kürt İnsan Hakları Girişimi'nin paravan kuruluşu. DPI'nin direktörlüğünü Kerim Yıldız yapıyor. Kerim Yıldız, aynı zamanda KHRP'nin başkanı. KHRP, Kerim Yıldız'la birlikte Abdullah Öcalan'ın Avukatı Stuart tarafından kurulmuş. KHRP, AİHM'de PKK'nın Türkiye aleyhine açtığı davaları takip ediyor. Sitesinde Türkiye, Suriye, İran ve Irak'ta toprakları olan Kürdistan haritası yer alıyor.

KİM BU KERİM YILDIZ?

Kerim Yıldız bugüne kadar Türkiye, Irak, İran ve Suriye'de bulanan Kürtlerle ilgili çeşitli kitaplar yazmış. Kitaplarında özetle uluslararası bir ara bulucunun müdahalesiyle Kürdistan'ın kurulması gerektiğini savunuyor. 2010 yılında, yazdığı The Kurdish Conflict: International Humanitarian Law and Post-Conflict Mechanisms isimli kitabında şu ifadeler bulunuyor:

"AB ve ABD'nin PKK'yı terör örgütü kabul etmesinin Kürt sorununda arabulucu olmalarını zorlaştırıyor. Türkiye'nin sürekli sınır ötesi harekat düzenlemesi sorunu uluslararası hale getiriyor. Ancak Türkiye ikiyüzlü bir politika izleyerek sorunu iç sorun olarak lanse ediyor."

Ünlü neo-con Michael Rubin'in önsöz yazdığı "Irak Kürtleri" isimli kitabında ise Türkiye, "Özgür Kürdistan"a karşı çıktığı için eleştiriliyor, Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı bulunduğunu vurguluyor.

DPI'IN YOL HARİTASI BELLİ: ULUSLARARASI MÜDAHALE

Kerim Yıldız, Vamık Volkan'la beraber üye olduğu Ara Pacis isimli bir barış girişimine vermiş olduğu röportajda, PKK ile yapılması gereken müzakerelerde conflict resolution-çatışma çözümü isimli stratejisinin izlenmesi gerektiğini anlatıyor:

"Barış görüşmelerinin biri gizli, diğeri kamuya açık iki kanaldan yürütülmesi gerekiyor. Ancak başarılı olabilmek için iki kanalın da birbirini beslemesi gerekiyor.Türkiye'nin ana amacı Kürtleri asimile etmek ve Kürt kültürel kimliğini yok etmek. Barış sürecinin sonunda silahlı gruplara gerçek bir menfaat sağlanması gerekiyor. Barış süreçlerinde sıklıkla uluslararası arabuluculuğa ihtiyaç duyuluyor."

Kerim Yıldız yine 2007 yılındaki başka bir röportajında, "Türkiye'nin Irak'taki Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını kullanmasını istemediği, Türkiye'nin Kürdistan'ın hiçbir yerinde federalizm ve otonomi görmek istemediği, NATO gibi üye olduğu uluslararası kuruluşların Türkiye'den sorumluluklarını yerine getirmesini talep edebileceğini" ileri sürüyor.

KHRP ONURSAL BAŞKANI LORD AVEBURY

Lord Avebury, 1971'den beri İngiliz Lordlar Kamarası Üyesi. Teröristbaşı Öcalan'la yakalanmadan önce yüz yüze görüşmüş. Kürt İnsan Hakları Girişimi'nin (KHRP) onursal başkanı. Leyla Zana ile birlikte Dünya Kürt Kongresi'nin kurucu üyesi. Lord Avebury kendi blog sitesinden faaliyetlerini fotoğrafları ile birlikte paylaşıyor.